Nieuws/Binnenland
1318966
Binnenland

Meer tappunten als problemen aanhouden

Tienduizenden moeten water koken

Run op water bij supermarkten in Zevenaar na waterlek.

Run op water bij supermarkten in Zevenaar na waterlek.

ZEVENAAR - Duizenden bewoners van Gelderse gemeenten moeten maandagochtend hun kraanwater koken voordat ze het kunnen drinken. Douchen en wassen met het water kan wel. Het advies is het gevolg van een hardnekkig storing in het leidingensysteem.

Run op water bij supermarkten in Zevenaar na waterlek.

Run op water bij supermarkten in Zevenaar na waterlek.

De overheid bezorgt maandag water bij kinderdagverblijven, consultatiebureaus, peuterspeelzalen en de buitenschoolse opvang. Voor scholen en huisartsenpraktijken is ook iets geregeld: zij kunnen ’s morgens terecht bij zeven brandweerkazernes in het gebied om water te halen, zo liet de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM) zondagavond weten.

Zondag werden al verpleeg- en verzorgingshuizen voorzien van water. In de gemeenten Doesburg, Zevenaar, Rheden en Rijnwaarden raakten zaterdagavond in totaal zo’n dertigduizend adressen verstoken van water.

ZIE OOK: Water wordt uitgedeeld ondanks einde storing Gelderland

Een grote waterleiding die onder de rivier de IJssel doorgaat bleek lek. Hoe dat zo is gekomen, is onbekend. Ook met een tweede belangrijke leiding in het gebied is iets mis. Hoe lang het gaat duren om de leidingen te repareren is nog onduidelijk.

’Oplossing niet stabiel’

Door een noodoplossing komt inmiddels wel weer op veel plaatsen wat water uit de kraan, maar de hulpdiensten en waterbedrijf Vitens waarschuwen dat die oplossing „niet stabiel is.” Er staat minder druk op de leiding dan normaal en inwoners wordt geadviseerd het water uit voorzorg te koken voordat ze het gebruiken.

Als het permanent verhelpen van de problemen langer duurt, gaan de autoriteiten en het waterbedrijf ook voor de rest van de bevolking tappunten inrichten. Mensen kunnen daar dan zelf met flessen, emmers of pannen water halen, liet de veiligheids- en gezondheidsregio eerder weten.