Nieuws/Binnenland
1319309
Binnenland

Utrecht gaat Bruna ’enorm missen’

Japanse toeristen maken een foto bij een beeldje van Nijntje bij het Nijntjemuseum.

Japanse toeristen maken een foto bij een beeldje van Nijntje bij het Nijntjemuseum.

UTRECHT - Utrecht gaat Dick Bruna „enorm missen.” Dat zegt burgemeester Jan van Zanen vrijdag in een reactie op het overlijden van de tekenaar, die nauw verbonden was aan zijn stad. Behalve dat Bruna er werd geboren en stierf, staat in Utrecht het nijntje museum. Ook heeft Nijntje er een pleintje, een standbeeld en er zijn verkeersborden waarop het figuurtje van Bruna de weg wijst. Het atelier van Bruna is tegenwoordig te zien in het Centraal Museum in Utrecht.

Japanse toeristen maken een foto bij een beeldje van Nijntje bij het Nijntjemuseum.

Japanse toeristen maken een foto bij een beeldje van Nijntje bij het Nijntjemuseum.

„Heel veel kinderen, van over de hele wereld, zijn grootgebracht met onze Nijntje en de rest van de familie pluis. Utrecht is Dick Bruna veel dank verschuldigd, hij heeft veel voor de stad en ver daarbuiten betekend. Utrecht verliest een groot ambassadeur”, laat Van Zanen weten. Dick Bruna kreeg op zijn tachtigste verjaardag de hoogste onderscheiding van Utrecht, de gouden stadsmedaille.

ZIE OOK: Tekenaar Dick Bruna (89) overleden

Marja Kerkhof, directeur Mercis bv, de uitgever van Nijntje, laat in een reactie weten dat zij het een eer vindt „om volwassenen en kinderen over de hele wereld kennis te laten maken” met het werk van Bruna. Kerkhof: „Het is een groot voorrecht om Dick Bruna meer dan veertig jaar persoonlijk te hebben gekend en de afgelopen twintig jaar zo intensief te hebben samengewerkt.”

ZIE OOK: Nooit meer nieuwe Nijntjes (Premium)

’Erfenis Bruna universeel en blijvend’

Marco Grob, zakelijk directeur van het Centraal Museun en nijntje museum, noemt het overlijden van Dick Bruna een groot verlies voor de Nederlandse vormgeving. Maar zijn invloed zal tot ver in de 21e eeuw merkbaar zijn, aldus Grob.

„Niet alleen is zijn werk een inspiratiebron voor andere kunstenaars, ook is Bruna ongekend populair bij onze bezoekers. De collectie van Dick Bruna die het Centraal Museum in bruikleen heeft is dan ook van grote waarde voor het museum. Ik kan gerust stellen dat Dick Bruna tot de belangrijkste kunstenaars uit onze collectie behoort, samen met Gerrit Rietveld waar hij vroeger nog zo tegen opkeek. Het Centraal Museum is er trots op dat het jong en oud kennis kan laten maken met zijn werk. Deze erfenis is universeel en blijvend.”

’Absoluut Nederlands cultuurgoed’

Premier Mark Rutte noemde Dick Bruna vrijdag een „groot man en een groot kunstenaar.” Bruna’s verscheiden is „heel triest.” Nijntje, de wereldberoemde schepping van Bruna, is „absoluut” Nederlands cultuurgoed, aldus Rutte. Dat zijn „natuurlijk ook de grote schilders, maar dit is massacultuur.” „Zoveel jonge mensen hebben hiernaar gekeken en hiervan genoten.” Rutte verhaalde van een bezoek aan Japan, „waar Dick Bruna echt een nationale held is en Nijntje een nationaal begrip.”

De premier memoreerde ook dat Bruna in zijn werk „kleine kinderen bijvoorbeeld uitlegt hoe je met verdriet moet omgaan” bij sterfgevallen of bij een bezoek aan het ziekenhuis. „Dat is heel bijzonder.”

’Tijdloos in zijn eenvoud’

Ook minister Jet Bussemaker (Cultuur) was verrast door het droevige nieuws. „Bruna was een groot kunstenaar waar vele generaties in Nederland, en ver daarbuiten, mee zijn opgegroeid: Nijntje in de Speeltuin, Nijntje op School, Nijntje in het Museum. Wie heeft ze niet gelezen?”

„Zijn werk is tijdloos in zijn eenvoud, waardoor iedereen zich er wel in herkent. Ouders die er vroeger uit werden voorgelezen, lezen er nu hun kinderen uit voor. En zij zullen Nijntje op hun beurt doorgeven aan hún kinderen. Daar ben ik van overtuigd.”

’Talent voor bedrieglijke eenvoud’

„Vooropgesteld: Dick Bruna was een héél groot kunstenaar”, reageert Annelies Fontijne op het nieuws van diens overlijden. Fontijne was voorzitter van de jury die de Max Velthuijsprijs vorig jaar toekende aan Dick Bruna. Hijzelf was toen niet in staat om de prijs in ontvangst te nemen; dat deed zijn vrouw namens hem.

„De Max Velthuijsprijs is een oeuvreprijs voor illustratoren”, legt Fontijne uit, „maar Dick Bruna was natuurlijk veel meer dan dat. Een kunstenaar, een geweldig grafisch ontwerper ook. En hij heeft een enorm oeuvre opgebouwd, dat wereldwijd bekend geworden is. Daar mogen we wel trots op zijn.”

’Bedriegelijke eenvoud’

Wat er zo bijzonder aan Bruna’s werk is, vertelt Fontijne, is „de bedrieglijke eenvoud. Hij had daar een ongelooflijk talent voor. En hij is zich ook altijd blijven verbeteren, was steeds maar weer op zoek naar een nog beter evenwicht in de compositie, probeerde telkens weer de grens te verleggen naar een nóg eenvoudiger vorm.”

Wat Fontijne graag wil benadrukken is Bruna’s respect voor de leefwereld van het kind. „En hoe hij die wist te verbinden met kunst. Het zijn boeken die je een leven lang bijblijven. Ikzelf heb als kind de boeken al gekregen, ben er eindeloos uit voorgelezen. En ook als kind vond ik het al heel bijzonder. En hoe meer kennis ik heb opgedaan in mijn leven, hoe bijzonderder ik de boeken vond. Dus natuurlijk heb ik, toen ik zelf kinderen kreeg, ook die boeken weer voorgelezen aan ze. En de Bruna-boeken bij verjaardagen en partijtjes cadeau gedaan. Want het mooie ervan is dat zijn boeken het kind in de mens levend houden.”

’Buitengewoon belangrijk kunstenaar’

Fontijne, die Dick Bruna een aantal keren heeft ontmoet, herinnert zich bovenal zijn „ongelooflijke bescheidenheid. Hij zei weleens: ’Ik heb maar een klein talent.’ Maar natuurlijk was er veel en veel meer dan dat. Hij was ook die vriendelijke, benaderbare man. Maar de grote tentoonstelling in het Rijksmuseum en een oeuvre-expositie in Parijs zetten zijn belang wel in het juiste perspectief: ze waren de erkenning dat Dick Bruna een buitengewoon belangrijk kunstenaar was.”