Nieuws
1319315
Nieuws

Unilever stuwt AEX richting 500 punten

TomTom heeft vrijdag de handel op de Amsterdamse beurs geopend. Het bedrijf vierde daarmee het winnen van de Automotive Innovation Award (AIA).

TomTom heeft vrijdag de handel op de Amsterdamse beurs geopend. Het bedrijf vierde daarmee het winnen van de Automotive Innovation Award (AIA).

Het onverwachte overnamenieuws rond Unilever trok de AEX vrijdagmiddag uit het rood. De AEX hikte tegen de 500 punten aan, maar taaide voor het weekend af. Tankopslagconcern Vopak verraste negatief op tegenvallende kwartaalcijfers. 

TomTom heeft vrijdag de handel op de Amsterdamse beurs geopend. Het bedrijf vierde daarmee het winnen van de Automotive Innovation Award (AIA).

TomTom heeft vrijdag de handel op de Amsterdamse beurs geopend. Het bedrijf vierde daarmee het winnen van de Automotive Innovation Award (AIA).

De AEX-index sloot 1% hoger op 499,08 punten, in een week 1,9% winst. De Midkap zakte een fractie tot 719,52 punten.

De beurzen in Parijs (-0,7%) en Frankfurt (-0,2%) sloten eveneens in het rood. Londen ging met 0,2% winst het weekend in.

Wall Street opende lager, de Dow noteerde 0,4%, de S&P500 zakte met 0,3%.

Ook de zogenoemde Leading indicators in de Verenigde Staten, die inzicht geven in de nabije economische toekomst, gaf weinig steun.

Renteverschil loopt op

,,Belangrijk, maar geen market mover", voorziet handelaar Rein Schutte van Indexus Vermogensbeheer. ,,Het grotere verhaal vormen de toch weer oplopende verschillen tussen rentes, tussen de Duitse en Franse, en tussen de Duitse en Italiaanse, Spaanse en Portugese rentes voor obligaties. Er is toch meer vrees dat Le Pen in Frankrijk verder komt dan we nu denken. Na de Brexit en Trump zijn beleggers op hun hoede."

Een teruggang op de beurs zou na de winsten niet ongezond zijn, stelt Schutte. ,,De markt wacht al enige tijd op een correctie. Hooguit een paar procent. Die grote terugtest blijft nog uit - al zijn we er misschien met kleine stapjes nu mee bezig", zegt Schutte.

De markt zal komende dagen sterk gaan reageren op politiek sentiment en vooral peilingen, zegt ook vermogensbeheerder Koen Bender (Mercurius). ,,Het toont de onrust."

De euro koerste 0,4% lager tot $1,06 tegen de dollar. Brentolie ging opnieuw achteruit, met 0,7% tot $55,47 per vat. Over vijf dagen is de meest verhandelde grondstof rond 2% minder waard geworden.

Unilever wint

Maar verder domineerde Unilever (+13,2%). Het beleefde daarmee de sterkste stijging sinds september nadat de Financal Times meldde dat het is benaderd door Kraft Heinz, in combinatie met private equityfirma 3G en sterbelegger Warren Buffett. Het leidde tot een stormloop op het aandeel.

In de AEX won Aegon aanvankelijk 4,5%, maar zakte daarna terug naar een plus van 0,4%. De verzekeraar kende een meevallend slotkwartaal van 2016. De verzekeraar deed vooral goede zaken in Amerika. Daarbij profiteerde Aegon van lagere claims, een hogere rente en een succesvolle kostenbeheersing. Analisten zijn tevreden over de resultaten.

De defensieve fondsen Heineken (+1,1%) en Ahold (+0,2%) behoorden eveneens tot het handjevol winnaars in de AEX.

Staalmaker ArcelorMittal zakte met 1%. Een samenwerkingsverband met SAIL zou stranden.

Vopak ging echter 7,1% onderuit. Beleggers schrokken van de tegenvallende winst van het tankopslagconcern. Vopak verwacht dit jaar ongeveer op dezelfde voet verder te gaan als in 2016. Dat betekent dat de bezettingsgraad minimaal op 90% blijft. Verder zal de brutowinst (ebitda) die van vorig jaar niet overtreffen. Ook meldde het bedrijf dat het met zijn lokale partner Reatile Chemicals de tankopslagactiviteiten in Zuid-Afrika uitbreidt.

De oliegerelateerde aandelen SBM Offshore (-1,2%) en Royal Dutch Shell (-1,4%) trokken de AEX omlaag. De banken ABN Amro (-2,8%) en ING (-1,6%) waren eveneens zwak gestemd.   

In de Midkap zat flitshandelaar Flow Traders (+2,6%) in de lift. Bodemonderzoeker Fugro (-1%) bleef daarentegen iets achter. Luchtvaartmaatschappij Air France KLM steeg met 4,5%. Analisten van HSBC werden positiever.

Smallcapfonds Nedap noteerde 2,2% hoger. De Nederlandsche Apparatenfabriek, zoals Nedap voluit heet, sloot het afgelopen jaar af met meer winst op een hogere omzet.

Voor Amsterdam Commodities gaat 2016 de boeken in als het jaar waarin een recordwinst werd geboekt. Vooral het laatste kwartaal waren de prestaties volgens de handelaar in specerijen, noten en thee sterk in vergelijking met een jaar eerder. Het aandeel Amsterdam Commodities eindigde 3,4% in de plus. Het dividend is voor ING boven verwachting.

Heijmans werd bij de slotbel liefst 7,9% meer waard. De bouwer kreeg een koopadvies van ING. Volgens de bank is er licht aan het einde van de tunnel voor Heijmans, dat deze maand diverse problemen oploste en de financiering veiligstelde tot medio 2019.     

Volg woensdag het gratis seminar 'Succesvol beleggen, profiteer van de experts'