Nieuws
1319437
Nieuws

Website toont ’verborgen’ Facebook-gegevens

Een nieuwe website, StalkScan.com, stelt gebruikers in staat om allerlei gegevens van Facebook-gebruikers te tonen die ze normaal gesproken niet direct te zien zouden krijgen.

De site vraagt de gebruiker een Facebook-profiel in te voeren, waarna via verschillende links foto’s, berichten en andere media van de persoon in kwestie op te zoeken zijn. Ook is te vinden wat het deze allemaal heeft ’geliket’.

Dat kan ook als deze eigenlijk niet direct voor de gebruiker bedoeld zijn. Hiervoor maakt StalkScan gebruik van de zoekmogelijkheden van Facebook, waarmee alle openbare of voor vrienden bedoelde content te vinden is.

De site is gemaakt door de Belgische ethische hacker Inti De Ceukelaire. Hij benadrukt dat de site geen beveiliging omzeilt, maar enkel al doorzoekbare berichten en media vindt. Het doel is volgens hem dan ook om aan te tonen dat veel mensen heel veel persoonlijke informatie online te grabbel gooien, ook als ze denken dat het in besloten kring blijft. Zo is een ’besloten’ groep op Facebook ook te doorzoeken. Wie de deksel op de pot wil houden, moet een ’geheime’ groep aanmaken.