Nieuws
1319444
Nieuws

Solide jaareinde Aegon

Amsterdam - Verzekeraar Aegon eindigde het jaar 2016 goed met een flink toenemende onderliggende winst. De solvabiliteit viel wel wat lager uit dan verwacht.

Dat blijkt bij de presentatie van de jaarcijfers van Aegon. De verzekeraar stelde niet teleur. De nettowinst kwam uit op €470 miljoen in het laatste kwartaal van 2016, iets beter dan analisten hadden verwacht. Een jaar eerder was de nettowinst €478 miljoen, al rapporteert Aegon door verandering van accountancyregels nu een nettoverlies over het vierde kwartaal van 2015 van €580 miljoen

Onderliggend sterk

De verzekeraar wist de onderliggende winst te verhogen tot €554 miljoen (€486 in 2015), aanzienlijk boven de analistenconsensus van €509 miljoen. Die verbetering werd volgens Aegon veroorzaakt door hogere rentes en kostenbeheersing.

Die hogere rentes deden alle verzekeraars goed als het ging om de solvabiliteit. Daar wordt al meer dan een jaar met de indicator voor de kapitaalspositie geworsteld door ultralage rentestanden. Na de verkiezing van president Trump klommen lange rentes aanzienlijk. Dit leverde Aegon een solvabiliteit van 159% op, tegen 156% een kwartaal eerder.

Onder verwachting

Bij eerdere kwartaalcijfers reageerden beleggers kritisch op solvabiliteitscijfers die niet aan hun verwachtingen voldeden. Nu hadden analisten een verbetering tot ongeveer 161% geschat. Bij concurrent NN was een tegenvaller in verder prima solvabiliteit genoeg voor een forse koersdaling.

Bij Aegon lijkt dat nog niet het geval. Vlak na de beursopening op vrijdag stond het aandeel Aegon op ongeveer 3% in de plus. Aan het begin van de middag zakte de koers echter weg, zodat er een 3% in de min op de borden stond. Dit valt onder meer te verklaren aan de hand van kritische blikken van analisten op de Nederlandse activiteiten.

Aegon NL

Analisten hadden vrijdag vooral vraagtekens over de bijdrage van de Nederlandse tak aan dividend van de holding. Gezien de relatief lage solvabiliteit die Aegon al ruim een jaar presenteert bij deze tak, spelen er zorgen over of de dividendstroom naar de holding in gevaar kan komen.

Aegon wil nu €100 miljoen naar de holding brengen, maar heeft die beslissing uitgesteld in afwachting op een beoordeling van DNB over hoe Aegon om moet gaan met de zogenoemde Lacdt, de verliescompensatie van uitgestelde belastingbaten.

In een ongunstig geval (vermindering van het absorbtievermogen van die belastingen) zou dat Aegon 8 procentpunten kunnen kosten op de al lage solvabiliteitspositie van Aegon NL (141%) en 3 procentpunten op de groepssolvabiliteit. Tegelijkertijd hangt ook nog een rekenrenteverlaging van de Europese toezichthouder Aegon boven het hoofd. Als de rekenrente voor de zeer lange termijn, de ultimate forward rate, met 0,5 procentpunt zou zakken, kost dat Aegon NL 14 procentpunten solvabiliteit en de holding 3 procentpunten. Waarschijnlijk beslist de toezichthouder Eiopa in het eerste of tweede kwartaal nog over herziening van de rekenrente.

Bestuursvoorzitter Alex Wynaendts zei niet te kunnen zeggen bij welk solvabiliteitscijfer dividendbetaling vanuit de Nederlandse tak wordt gestopt. Vooralsnog wordt de dividendstroom volgens hem ook ’goed gecoverd’ vanuit afdelingen in de VS, Oost-Europa en Spanje.

’Vooruitgang’

Wynaendts laat in een reactie weten blij te zijn met een sterk jaareinde. Hij wijst met name op een door het jaar heen stabiele kapitaalspositie en op geboekte kostenbesparingen. „We hebben in 2016 veel vooruitgang geboekt met de uitvoering van onze strategie door groei van onze activiteiten , aanzienlijke kostenbesparingen en verhoging van ons rendement.”

Premies

Het bedrag aan ontvangen premies nam toe naar €23 miljard in het vierde kwartaal, vooral door goede resultaten in China. Het bedrag aan nieuwe verdiensten kwam uit op €118 miljoen.

De analisten rekenen gemiddeld op een slotdividend per aandeel van €0,13 en kregen dat ook te horen van Aegon vanmorgen. Daarmee komt het jaartotaal van €0,26 een cent hoger dan een jaar eerder.