Nieuws/Buitenland
1319504492
Buitenland

Duitsland versoepelt grenscontrole vanaf zaterdag

Angela Merkel

Angela Merkel

BERLIJN - Duitsland versoepelt stap voor stap de grenscontroles vanaf zaterdag. Op 15 juni zouden dan alle grenscontroles die buitenlanders uit het land moeten weren, zijn opgeheven. Dit heeft het kabinet besloten, melden Duitse media.

Angela Merkel

Angela Merkel

Het plan komt overeen met wat bondskanselier Angela Merkel wilde. Zij staat onder grote druk vooral uit haar eigen christendemocratische partij om de grenzen open te gooien. Duitsland weert uit de meeste buurlanden met behulp van grenscontroles bezoekers uit vrees voor verspreiding van het coronavirus. Nederland en België vormen op dit beleid een uitzondering.

Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer heeft de afgelopen dagen met buurlanden en deelstaten aan de grens overlegd. De grenscontroles bij de Luxemburgse grens worden zaterdag al afgeschaft, het toezicht op de grenzen met Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland blijft hetzelfde tot 15 juni. Seehofer wil geleidelijk aan de grensbewaking weer terugbrengen naar het niveau van voor de coronacrisis. Duitsland sloot 16 maart grenzen. Terug naar normaal houdt in dat er dan in beginsel geen controles aan de grens zelf zijn, maar wel dat er in de grensregio's meer controles van reizigers of transporteurs zijn dan elders. Volgens het Duitse persbureau dpa gaan ook afgesloten kleinere grensovergangen weer open.

Opleving virus

Seehofer heeft woensdag gezegd dat door de positieve ontwikkelingen op het gebied van het coronavirus er 15 juni weer vrij verkeer in de Europese Unie moet zijn. Hij dringt er bij deelstaten op aan op te houden met de verplichting twee weken in quarantaine te moeten voor reizigers uit EU-landen. En als ergens het virus weer opleeft, kan altijd nog tot nieuwe controles besloten worden, zei de bewindsman.

Berlijn wil niet dat er snel toeristen komen of dat Duitsers meteen in het buitenland op vakantie gaan. Grensoverschrijdend verkeer blijft in beginsel de komende weken alleen toegestaan als er een dringende reden voor is.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd