Nieuws/Binnenland
1319613
Binnenland

Berger kan fluiten naar miljoenen uit Roemenië

Den Haag - Het Nederlandse sleep- en bergingsbedrijf Multraship is ten einde raad. Het krijgt nog altijd zo’n 15 miljoen euro van de Roemeense overheid voor een klus waarbij twee medewerkers het leven verloren.

Roemenië heeft meermalen beloofd te betalen, maar komt ondanks een verloren arbitragezaak en diplomatieke druk van drie Nederlandse ministers nog altijd niet over de brug. Het kabinet gooit de handdoek in de ring.

De opdracht is al uitgevoerd in 2004. Het bedrijf uit Terneuzen ruimde toen een wrak op dat de doorgang versperde van de Donau naar de Zwarte Zee. Roemenië kreeg voor het project een financiering van de Europese Investeringsbank.

De klus werd naar behoren volbracht, maar de Roemenen hebben tot op de dag van vandaag nooit betaald. Een arbitragezaak in 2012 stelde de Nederlanders in het gelijk. Boekarest onderschreef de uitkomst, maar betaalde niet. Minister Ploumen (Buitenlandse Handel) stelde de kwestie in april 2014 aan de orde tijdens een handelsmissie naar Roemenië. De toenmalige minister van Transport beloofde de kwestie in orde te maken. Ze werd echter even later ontslagen wegens corruptie. Ook minister Kamp (Economische Zaken), toenmalig minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) en de Nederlandse ambassadeur oefenden druk uit, eveneens zonder succes.

Mutraship besloot ten einde raad het geld dan maar te gaan halen via een beslag op de spullen van de opdrachtgever, het Roemeense Rijkswaterstaat. In hoger beroep oordeelde een Roemeense rechtbank onlangs dat het bedrijf uit Terneuzen geen beslag mag leggen op bezittingen van de Roemeense rivierautoriteit in Roemenië.

Het kabinet lijkt nu zijn handen ervan af te trekken. „Na het verlies van Multraship in hoger beroep, zijn de mogelijkheden om invloed uit te oefenen op de Roemeense opdrachtgever beperkt”, zegt een woordvoerder van Ploumen.

Mutraship-directeur Leendert Muller is verbijsterd. „Er staat nog vast dat we nog 15 miljoen krijgen. Roemenië betwist dat niet en voor ons is het een flink bedrag. En nu krijgen we te horen: zoek het maar uit. Waar hebben we een diplomatieke dienst voor? Ploumen verschuilt zich achter een uitspraak van een lokale rechter in een land dat z’n rechtssysteem niet op orde heeft.”

De woordvoerder van Ploumen benadrukt dat de vordering van Multraship op het Roemeense Rijkswaterstaat blijft echter staan. „Het is aan Multraship om te bepalen of zij het innen van de vordering nog langs andere routes wil proberen te realiseren.”

De woordvoerder zegt dat, indien multraship zou besluiten tot een nieuwe procedure, het ministerie opnieuw - waar mogelijk - ondersteuning wil bieden. "De kwestie is ook voor ons onbevredigend."