Nieuws/Binnenland
1319933
Binnenland

Vier voetballertjes weggestuurd bij club in Bladel omdat ze te weinig lootjes verkochten

BLADEL - Vier jeugdspelers van de voetbalclub Bladella uit Bladel zijn geroyeerd omdat ze te weinig lootjes hebben verkocht. Dat heeft de club bevestigd aan Omroep Brabant. Een moeder van een van de weggestuurde jongetjes reageert geschokt. „Nu komt het op mij over alsof hij een zwaar misdrijf heeft gepleegd.”

Jonge spelers moeten bij de jaarlijkse Nieuwjaarsloterij van de Brabantse voetbalclub 25 lootjes verkopen van 1 euro per stuk. Als ze dit bedrag niet halen door verkoop, moet de rest uit eigen zak worden betaald.

’Meeste ouders betalen gewoon’

Een moeder van een van de weggestuurde jongens, Maaike, doet haar verhaal aan Omroep Brabant. Omdat haar zoontje maar 10 lootjes had verkocht, moest ze bijbetalen. Ze weigerde het extra geld over te maken en kreeg vervolgens een brief van VV Bladella. Haar zoontje is geroyeerd als lid en ook afgemeld bij de KNVB.

„De meeste ouders betalen gewoon om geen gezeur te hebben. Maar ik vind dat je als club gewoon blij moet zijn met elke euro. Nu komt het op mij over alsof hij een zwaar misdrijf heeft gepleegd”, aldus Maaike.

’Zoontje moest overgeven’

Het zoontje van Maaike is erg aangedaan door de affaire. „Hij vindt het stom, heeft twee dagen hoofdpijn gehad en moest overgeven. Nu heeft hij even geen zin om te voetballen.”

In totaal zat het zoontje van Maaike vierenhalf jaar bij de club. Dit jaar was het voor het eerst verplicht om lootjes te kopen.

’Wij hebben regels’

Het bestuurslid Jeugdzaken van Bladella, Pim Lavrijsen, laat aan Omroep Brabant weten dat de vier kinderen inderdaad zijn geroyeerd omdat ze te weinig lootjes hebben verkocht. „We hebben regels en daarop maken we geen uitzondering. Dat zou ook niet eerlijk zijn richting andere leden en ouders.”

Volgens Lavrijsen is de regel bedoeld om „jeugdspelers te leren dat er tegenover een lidmaatschap ook een tegenprestatie mag staan.” De jaarlijkse loterij is een belangrijke inkomstenbron voor de club.

’Gaat we over praten’

Het is volgens Lavrijsen niet zo dat het zoontje van Maaike en de andere kinderen nooit meer bij de club kunnen voetballen. „Dat kan ik me niet voorstellen. In de komende bestuursvergadering zullen we het hier zeker over hebben.”

De KNVB heeft laten weten dat ze de actie van VV Bladella niet vinden kunnen. Ze hebben contact opgenomen met de club hierover.