Nieuws/Buitenland
1319939
Buitenland

Turkse Stasi in Duitsland

BERLIJNRob Savelberg - Justitie in Duitsland heeft woensdag bij vier Turkse imams in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts huiszoeking laten doen. De geestelijken worden verdacht van spionage voor Turkije.

Turkije heeft haar eigen ‚Stasi’ in Duitsland. Woensdag viel de politie er binnen bij talrijke imams. De religieuze geleerden hadden vanuit hun moskeeën spionage voor Ankara verricht. Vooral over aanhangers van de omstreden Gülen-beweging werden illegaal inlichtingen verstrekt.

Zoals gebruikelijk bij buitenlandse spionage werd de zaak door de Duitse autoriteiten hoog opgenomen. Dat bleek al vanwege het feit dat de hoogste procureur-generaal de leiding in het strafrechtelijk onderzoek op zich had genomen.

De federale juristen in Karlsruhe wilden al in januari imams laten arresteren. Zover kwam het niet. Mogelijk ook omdat kanselier Merkel, die vorig jaar voor miljarden euro’s een vluchtelingendeal met Ankara regelde, nog een heikel bezoek bij president Erdogan had. Een diplomatiek probleem dreigde.

Veel Turkse imams in Duitsland zijn lid van de Ditib, een moslimorganisatie, die onder de Turkse overheid valt. Vier van hen, uit de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts, kregen vanmorgen agenten over de vloer. Ze werken indirect voor Diyanet, het Turkse ambt voor religieuze zaken, dat negenhonderd islamitische gemeenten in de Bondsrepubliek kent.

De imams bespioneerden mensen van hun geloofsgemeente, Duitse leraren en vermeende aanhangers van Fetullah Gülen, de naar de VS uitgeweken prediker die met Erdogan gebrouilleerd is. Gülen wordt voor de putsch vorig jaar verantwoordelijk gehouden.

De imams in Duitsland leverden hun ‚Stasi-berichten’ aan het Turkse generaal-consulaat bij Keulen. Volgens de Duitse geheime dienst waren minstens dertien Ditib-imams actief voor Ankara. Ze hadden inlichtingen over 33 personen en elf verenigingen doorgestuurd.

In Nederland werd de voorzitter van de moskeekoepel de laan uit gestuurd. Minister Asscher kapittelde onlangs Diyanet, vanwege een vermenging van politiek en religie. „We accepteren geen buitenlandse inmenging in ons land.”

Ook in Oostenrijk zijn de Turkse spionnen actief. „Eindelijk doet onze republiek de satijnen handschoentjes uit en komt in het geweer tegen Erdogans spionnen„, stelde de vooraanstaande groene politicus Peter Pilz.

Zaterdag wil de Turkse premier Yildirim in het West-Duitse Oberhausen - midden in het Roergebied, waar honderdduizenden Turken wonen - voor de autoritaire Erdogan reclame maken. Logisch, want de president laat zijn landgenoten, ook die in Duitsland, over twee maanden stemmen over een nieuw, presidentieel systeem, waarin hij als een soort sultan boven de partijen zweeft.