Nieuws/Buitenland
1319977
Buitenland

Meer regen voorspeld in regio Oroville-dam

SACRAMENTO - Nu het ergste gevaar voor de Oroville-dam geweken is, zijn volgens de Californische media duizenden geëvacueerde bewoners teruggekeerd naar huis. ’The Sacramento Bee’ meldde woensdag dat het leven in de stad direct onder het stuwmeer langzaam zijn normale gang hervindt. Supermarkten hebben de deuren geopend en het transport is weer op gang gekomen. Maar er is ook een nieuw stormfront in aantocht.

De depressie bereikt het gebied naar verwachtingen donderdag in alle vroegte en kan gedurende 48 uur voor een flinke hoeveelheid regen zorgen, in de bergen ook voor sneeuw. Op grond van de weerberichten schat de bedrijfsleiding van de dam dat er tussen de 1100 en 1700 kubieke meter water per seconde naar Lake Oroville kan stromen.

Momenteel wordt via de belangrijkste overlaat 2800 kuub per seconde geloosd. Dat blijft voorlopig zo. Het waterpeil in het meer is inmiddels tot bijna 6,5 meter onder het kritieke niveau gezakt. De herstelwerkzaamheden aan de afvoerkanalen gaan in onverminderd tempo door.