Nieuws/Binnenland
1319978
Binnenland

Nog meer fraude bij gemeente Amsterdam

Amsterdam - De gemeente Amsterdam heeft opnieuw fraudezaken ontdekt. Die worden nu onderzocht, laat burgemeester Van der Laan weten. Intussen zijn honderden anti-fraude maatregelen genomen en zijn meer ambtenaren gestraft.

De stad is de afgelopen jaren meerdere keren slachtoffer geworden van fraude door ambtenaren of kwaadwillenden van buiten. Naar aanleiding van eerdere misstanden startte Van der Laan een ‘antifraude-offensief’, zodat de gemeente weerbaarder is.

Zo stonden deuren en ramen in de stadhuis soms open die nu gesloten zijn. ,,Zo maken we de gemeente minder kwetsbaar voor de soms zeer geraffineerde pogingen om geld, middelen of informatie te bemachtigen”, aldus de burgemeester.

606 maatregelen benoemd

De burgemeester en gemeentesecretaris hebben 44 directeuren en zeven stadsdeelsecretarissen aangesproken, waarna in totaal 606 maatregelen zijn benoemd. Het merendeel is uitgevoerd. Een van de maatregelen is een geheimhoudingsverklaring voor de gehele organisatie met een verplichting tot het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag voor alle nieuwe medewerkers en externen.

,,Een belangrijk uitgangspunt is dat fraude niet mag lonen, en dat betrokken ambtenaren en externe partijen bij fraude of ander misbruik altijd aansprakelijk worden gesteld, en dat de schade op hen wordt verhaald”, aldus de burgemeester. Hij stelt dat er de komende jaren extra aandacht voor het probleem is.

32 fraude- en corruptiegevallen

In december onthulde De Telegraaf dat er de afgelopen vier jaar maar liefst 32 fraude- en corruptiegevallen bij de gemeente aan het licht zijn gekomen. De gemeente werd voor honderdduizenden euro’s getild.

Heeft u tips? Mail onze verslaggever: m.muller@telegraaf.nl