Nieuws/Buitenland
1319981
Buitenland

Congo heeft geen geld voor verkiezingen

Joseph Kabila, de president van Congo.

Joseph Kabila, de president van Congo.

KINSHASA - De regering van Congo heeft geen geld voor de organisatie van verkiezingen dit jaar. De regering in de hoofdstad Kinshasa heeft berekend dat de stembusgang 1,7 miljard euro gaat kosten en dat is er gewoonweg niet, zei minister van Financiën Pierre Kangudia woensdag.

Joseph Kabila, de president van Congo.

Joseph Kabila, de president van Congo.

De staatsbegroting van het land dat circa zestig keer groter is dan ons land, bedroeg in 2016 7,5 miljard euro (Nederland: 260 miljard euro). De verkiezingen hadden eigenlijk vorig jaar moeten worden gehouden, maar ze zijn door organisatorische problemen uitgesteld tot dit jaar. Dat was althans de afspraak die de regering van president Joseph Kabila met oppositieleiders heeft gemaakt.

Maar volgens de minister van Financiën is dat niet te realiseren. De staat heeft veel minder inkomsten dan verwacht, onder meer door dalende grondstofprijzen zoals die van koper en olie. In het delfstofrijke oosten van het land heerst anarchie en plunderen tal van bendes al jaren bijvoorbeeld het voor mobiele telefoons gebruikte erts coltan.