Nieuws/Buitenland
1319982
Buitenland

Rusland houdt zich niet aan raketverdrag

WASHINGTON/MOSKOU - Rusland heeft nieuwe kruisraketten voor de middellange afstand gestationeerd en houdt zich daarmee niet aan de afspraken in het Russische-Amerikaanse INF-verdrag (Intermediate Range Nuclear Forces). Dat heeft de nieuwszender CNN woensdag gemeld zich beroepend op regeringsbronnen. Ook de New York Times berichtte erover.

Het akkoord uit 1987 verbiedt de plaatsing van nucleaire projectielen met een reikwijdte tot 5500 kilometer op het vasteland. „De Russische federatie komt opnieuw haar verplichtingen volgens het verdrag niet na”, staat in een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken waarop CNN zich beroept. Het Kremlin sprak deze overtreding tegen en zei dat Rusland zich aan alle internationale regels houdt.

De nieuwe van grond-naar-grondraket is gecodeerd als SS-C-8 en vormt een onderdeel van het Iskander-systeem. Een bataljon met deze projectielen staat nog op de testbasis Kapoestin Jar bij Volgograd, maar een tweede is in december in actieve dienst gekomen. Waar dat is gebeurd, is niet bekendgemaakt. Washington heeft de Russen er de afgelopen jaren vaker van beticht verdragen niet na te komen.