Nieuws/Binnenland
1320071
Binnenland

Verdachten Posbankmoord al maanden in beeld

Arnhem - De twee mannen die verdacht worden van de moord op Alex Wiegmink (41) uit Drempt in 2003 waren voor hun aanhouding afgelopen november al maanden in beeld bij de recherche. Dat zei de officier van justitie woensdagmiddag tijdens de niet-inhoudelijke behandeling van de zaak. Er liep een undercoveractie en de mannen werden afgeluisterd.

Frank S. uit Boekel (56) en Souris R. uit Veghel (43) werden afgelopen november aangehouden in de coldcase-zaak uit 2003. S. meldde zich op het politiebureau. Niet veel later werd ook R. Aangehouden

Ook in 2003 in beeld

“Toen S. zich meldde op het politiebureau was hij de politie net voor”, zei de officier van justitie. “Souris R. had zelfs al een belastende verklaring afgelegd.”

Ook in 2003 waren de mannen al in beeld. De auto van Frank S. werd vier dagen voor de moord gezien op de Posbank. S. werd toen afgeluisterd en hij werd hij geobserveerd.

Posbankmoord

Alex Wiegmink verdween op maandag 20 januari 2003, toen hij een rondje ging hardlopen in natuurgebied de Posbank in het Gelderse Rheden. Zijn lichaam werd niet veel later verbrand teruggevonden in zijn auto in Erp (Noord-Brabant).

De verdachten hebben verschillend verklaard over wat er gebeurd is. S. vertelde bij de politie over een uit de hand gelopen carjacking. De mannen hadden de auto van Wiegmink willen stelen. S. verklaarde dat hij had geschoten. Volgens R. waren de mannen bezig met een drugsdeal die S. zou hebben georganiseerd. Daarbij zouden ze door Wiegmink zijn aangesproken, met de mededeling dat hij de politie zou bellen.

Politie en het Openbaar Ministerie kregen kritiek toen ze op 2 november aan de media communiceerden dat de Posbankmoord eindelijk opgelost was. Hoe kon dat zo kort na een aanhouding worden gesteld? “Het laatste woord over en in deze zaak was toen nog niet gesproken. Dat is het na vandaag ook nog niet”, zei de officier van justitie daarover. Op 5 april vindt de volgende pro formazitting plaats.