Nieuws/Buitenland
1320073
Buitenland

Trump beschuldigt veiligheidsdiensten

WASHINGTON - President Donald Trump heeft inlichtingendiensten en de federale recherchedienst FBI ervan beschuldigd „illegaal” informatie aan bepaalde media door te spelen. Daarmee mengen de diensten zich in de politiek, klaagde Trump woensdag op Twitter. Hij herhaalde dat de verhalen over speciale connecties met Rusland die hij of zijn medewerkers zouden hebben, volslagen onzin zijn.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft inlichtingendiensten en de federale recherchedienst FBI ervan beschuldigd ,,illegaal'' informatie aan bepaalde media door te spelen. Daarmee mengen de diensten zich in de politiek, klaagde Trump woensdag op Twitter. Hij herhaalde dat de verhalen over speciale connecties met Rusland die hij of zijn medewerkers zouden hebben, volslagen onzin zijn.

Deze onzin is volgens Trump gepubliceerd om te verhullen hoeveel fouten de diensten maakten in de verloren verkiezingscampagne van Hillary Clinton. Hij beschuldigde de ,,nep-media'' van ,,complottheorieën en blinde haat''. Information is being illegally given to the failing @nytimes & @washingtonpost by the intelligence community (NSA and FBI?).Just like Russia— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) February 15, 2017 De New York Times berichtte woensdag dat naaste medewerkers van Trump tijdens diens campagne om president te worden vorig jaar contact hadden met figuren van Russische inlichtingendiensten. De NYT baseert zich naar eigen zeggen op vier (ex-)medewerkers van diensten die telefoongesprekken en andere communicatie hebben onderschept. Dat gebeurde in dezelfde tijd dat er werd ontdekt dat hackers, mogelijk Russen, in computers van het bestuur van de Democratische Partij waren binnengedrongen.

Trump ligt onder vuur over vermeende duistere relaties met Russen die hem zouden hebben geholpen de verkiezingen in november te winnen. Trumps speciale veiligheidsadviseur Michael Flynn heeft al het veld moeten ruimen vanwege zijn telefoontjes met de Russische ambassadeur in Washington.

Moskou heeft woensdag stellig tegengesproken dat campagnemedewerkers van Trump regelmatig contact onderhielden met Russische agenten. Volgens het Kremlin valt dit verhaal in de rubriek nepnieuws. Het zorgt in ieder geval voor veel ophef. Trump wordt door sommige commentatoren van hoogverraad verdacht of hij zou in ,,de greep van Russen'' chantabel zijn. The real scandal here is that classified information is illegally given out by "intelligence" like candy. Very un-American!— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) February 15, 2017

Lees meer over president Trump in het dossier