Nieuws/Binnenland
1320098
Binnenland

'Dood Loïs had voorkomen kunnen worden'

Bart van U.

Bart van U.

ROTTERDAM - Als politie en justitie niet zo veel fouten hadden gemaakt, had de dood van Loïs, de zus van Bart van U., voorkomen kunnen worden. Dat zei Van U.'s advocate Noëlle Pieterse woensdag voor de rechtbank in Rotterdam.

Bart van U.

Bart van U.

Van U. staat terecht voor het doodsteken van oud-minister Els Borst in februari 2014 en zijn zus Loïs in januari 2015.

Van U. werd in 2011 in Rotterdam aangehouden voor verboden wapenbezit. Hij werd hiervoor veroordeeld, maar ondanks de voorschriften is er geen DNA van hem afgenomen.

Als dat wel was gebeurd, had hij volgens Pieterse veel sneller opgepakt kunnen worden na het doden van Borst. Zo had de dood van Loïs kunnen worden voorkomen.

De commissie-Hoekstra, die onderzoek heeft gedaan naar wat er is misgegaan rond Bart van U., heeft vorig jaar al geconcludeerd dat er grote fouten zijn gemaakt door politie, Openbaar Ministerie en de geestelijke gezondheidszorg (ggz).

Pieterse vindt dat de eventuele celstraf die Van U. opgelegd krijgt, lager moet zijn vanwege de grote fouten van het OM. Ze wil dat haar cliënt zo snel mogelijk kan beginnen aan een tbs-behandeling. Het OM heeft woensdag acht jaar cel en tbs tegen Van U. geëist.

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");