Nieuws/Binnenland
1320099
Binnenland

Eis Bart van U.: 8 jaar en tbs

ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie heeft woensdagmorgen een gevangenisstraf van acht jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 40-jarige Bart van U., wegens doodslag op minister van Staat Els Borst, en zijn zus Loïs.

De gevangenisstraf is lager dan normaal bij dit soort delicten, omdat Bart van U. volgens gedragsdeskundigen sterk verminderd toerekeningsvatbaar is. Hij lijdt aan psychoses en schizofrenie, en wordt in zijn doen en laten vrijwel geheel, maar niet volledig, geregeerd door zijn wanen.

Aanleiding voor dood Borst is onduidelijk gebleven. #BartvanU heeft neiging om gebeurtenissen achteraf in te kleuren.— Saskia Belleman (@SaskiaBelleman) 30 maart 2016

Volgens het Openbaar Ministerie waren Els Borst en Loïs van U. geen willekeurige slachtoffers. In het geval van Borst was er sprake van een politiek motief. Borst was degene die als minister de euthanasiewet door het parlement loodste. Dat werkt strafverzwarend, aldus het OM. Ook Loïs was een doelwit dat haar broer bewust koos. Zij was degene die hem hielp en voortdurend hulp aanbood. Maar in zijn wanen zag Bart van U. haar pogingen als even zovele bewijzen dat zijn zus hem gedwongen wilde laten opnemen. De OvJ: ,,Ze werd gedood in haar eigen huis. De plek waar ze zich veilig moest kunnen voelen.”

In zijn telefoon zat een foto van een schermafbeelding van Googlemaps met plattegrond van Bilthoven. #BartvanU— Saskia Belleman (@SaskiaBelleman) 30 maart 2016

Ook de gruwelijkheid van de moorden is een strafverzwarende factor, zegt het OM. Zowel Els Borst als Loïs van U. werden met circa veertig messteken omgebracht.

Het OM ging ook nog in op het rapport van de commissie Hoekstra. Die commissie was zeer kritisch over de rol van het OM voor en na de dood van Borst en Loïs. Het OM liet forse steken vallen, en bood daarvoor ook ecxuses aan. Zo werd een straf wegens wapenbezit niet ten uitvoer gelegd, en werd er in strijd met de wettelijke regels geen dna van hem afgenomen. Het is echter geen reden voor strafvermindering, vindt het OM.

De pogingen van zijn familie om hem te helpen, werden door #BartvanU gezien als even zovele redenen om hen te wantrouwen, zegt Vd Burg.— Saskia Belleman (@SaskiaBelleman) 30 maart 2016

De tbs-maatregel voor Bart van U. mag niet worden gebonden aan een maximum duur, vindt het OM. Hij heeft een intensieve behandeling nodig, en er is een fors gevaar voor herhaling.

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");