Nieuws/Binnenland
1320102
Binnenland

Rechtbank: Van U. volledig ontoerekeningsvatbaar

Geen cel, maar tbs voor moordenaar Els Borst

Bart van U. staat voor de rechter voor de moord op oud-politica Els Borst.

Bart van U. staat voor de rechter voor de moord op oud-politica Els Borst.

ROTTERDAM - De moordenaar van Els Borst, Bart van U., krijgt geen celstraf voor de moorden op zijn zus Loïs (43) en oud-minister Els Borst (81). De rechtbank oordeelde dat hij volledig ontoerekeningsvatbaar is en dus geen gevangenisstraf krijgt. Wel krijgt hij tbs met dwangverpleging.

Bart van U. staat voor de rechter voor de moord op oud-politica Els Borst.

Bart van U. staat voor de rechter voor de moord op oud-politica Els Borst.

Het Openbaar Ministerie ging ervan uit dat Van U. gedeeltelijk toerekeningsvatbaar was en dus gestraft moest worden voor zijn daden. De aanklager eiste daarom acht jaar cel en tbs met dwangverpleging.

Bekentenis

Van U. heeft het doden van beide vrouwen bekend. Hij vermoordde Borst (81), oud-minister van Volksgezondheid, naar eigen zeggen vanwege een goddelijke opdracht. Hij moest degene die verantwoordelijk was voor het euthanasiebeleid om het leven brengen. Borst en de zus van Van U. kwamen door circa veertig messteken om het leven. Van U. moet zijn vader ruim 10.000 euro betalen voor de begrafenis van zus Loïs.

Advocate Noëlle Pieterse oordeelde tijdens de zaak dat haar cliënt volledig ontoerekeningsvatbaar is. Ze wil hem zo snel mogelijk opgenomen zien in een tbs-instelling, zodat met zijn behandeling begonnen kan worden. Volgens gedragsdeskundigen is hij sterk verminderd toerekeningsvatbaar.

Fouten

De commissie-Hoekstra deed eerder onderzoek naar wat er allemaal is misgegaan rond Bart van U., waardoor hij niet werd opgepakt voordat hij Borst doodstak. Daarin werd geconcludeerd dat er grote fouten zijn gemaakt door politie, Openbaar Ministerie en de geestelijke gezondheidszorg (ggz).

Volgens de rechters heeft Van U. in beide gevallen gehandeld in een plotselinge opwelling. Daarom is sprake van doodslag.

De rechtbank wijkt met de conclusie dat Van U. volledig ontoerekeningsvatbaar is, af van de conclusie van de deskundigen van het Pieter Baan Centrum. Die onderzochten de geestelijke conditie van de veroordeelde. ,,Door zijn ziekte lijkt Van U. in een parallelle wereld te leven'', concluderen de rechters. ,,In die andere wereld heeft hij zijn eigen zus en mevrouw Borst om het leven gebracht. Toen was sprake van een massale doorwerking van zijn ziektebeeld.''

Vrede

De nabestaanden van Els Borst laten weten dat zij vrede hebben met het vonnis dat de rechtbank vandaag heeft gewezen.

Zij leven mee met de ouders en de zussen van Loïs en zij wensen de familie heel veel sterkte.

Met klem willen zij alle betrokkenen bij het OM, de politie, de GGZ en de politiek op het hart drukken om de aanbevelingen van de commissie Hoekstra over te nemen en uit te voeren, zodat patiënten zoals Bart van U. voortaan op tijd de zorg kunnen krijgen die nodig is.

Tot slot willen zij graag hun dank uitspreken naar de media die hun privacy hebben gerespecteerd, en naar iedereen die hen in de afgelopen twee jaar heeft geholpen of gesteund.

Levenslang

Noëlle Pieterse, de advocate van Bart van U. is tevreden over het vonnis van de rechtbank. Tot Bart van U. is het nog niet helemaal doorgedrongen, zegt ze. De man was als de dood dat hij tot levenslang zou worden veroordeeld. Zelf is ze wel tevreden met het resultaat. Ze had namelijk gepleit om Van U. alleen tbs op te leggen.

Volgens zijn advocate staat hij open voor een behandeling, en slikt hij momenteel al medicijnen. De rechtbank constateerde dat Bart van U. geen ziektebesef heeft, en zei dat ten behoeve van de veiligheid van de samenleving, een lange tbs-behandeling met dwangverpleging noodzakelijk is.

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");