Nieuws/Binnenland
1320103
Binnenland

Volg de zaak via Twitter

Tbs of ook cel voor Bart van U.?

ROTTERDAM - Was Bart van U. wel of niet volledig toerekeningsvatbaar toen hij zijn zus Loïs (43) en oud-minister Els Borst (81) doodde? Op die vraag geven de drie rechters die zijn zaak hebben behandeld woensdag antwoord en bepalen aan de hand daarvan ook wat de strafrechtelijke gevolgen voor hem zijn.

Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat Van U. gedeeltelijk toerekeningsvatbaar was en dus gestraft moet worden voor zijn daden. De aanklager eiste daarom acht jaar cel en tbs met dwangverpleging. Het OM vindt het belangrijk dat Van U. naast tbs ook cel krijgt voor vergelding.

Advocate Noëlle Pieterse is het hier niet mee eens en is van oordeel dat haar cliënt volledig ontoerekeningsvatbaar is. Ze wil hem zo snel mogelijk opgenomen zien in een tbs-instelling, zodat met zijn behandeling begonnen kan worden.

Van U. heeft het doden van beide vrouwen bekend. Hij vermoordde Borst (81), oud-minister van Volksgezondheid, naar eigen zeggen vanwege een goddelijke opdracht. Hij moest degene die verantwoordelijk was voor het euthanasiebeleid om het leven brengen.

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");