Nieuws/Binnenland
1320105
Binnenland

Details in moordzaak Els Borst verzwegen

Het Openbaar Ministerie heeft ervoor gezorgd dat enkele details over de moord op Els Borst niet naar buiten zijn gekomen tijdens de rechtszaak tegen Bart van U., omdat ze te schokkend zouden zijn voor de nabestaanden.

De details zijn nu toch naar buiten gekomen. Volgens het AD heeft Bart van U. oud-minister Els Borst expres in de ogen gestoken toen hij haar om het leven bracht. Het OM zou deze informatie in overleg met de advocaat van Van U. hebben achtergehouden uit piëteit met de familie van Borst.

Over de reden van deze gruwelijke handeling verklaarde Van U. zich eenmaal tijdens de zaak. Hij zou bang zijn dat Borst 'blinden wilde euthanaseren'. Van U. - die lijdt aan chronische psychose en schizofrenie - sprak in de rechtszaak over zijn doopnaam 'Bartimeus' en zei: "Ik ben bang dat anderen geëuthanaseerd worden, zoals blinden, doven en andere minderheden. Bartimeus is mijn naam en de naam van de blindenstichting."

Hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen zet zijn vraagtekens bij de actie van het OM en vindt dat dit soort details juist in de rechtszaal naar voren moet komen, om een compleet beeld te krijgen van een zaak en omdat alleen in de openbare rechtszaak een rechter gecontroleerd kan worden. Ook vraagt Van Koppen zich nu af waarom de politie 'er destijds twee dagen over heeft gedaan om erachter te komen dat Borst door een misdrijf om het leven is gekomen'.

Het OM heeft woensdagmorgen een gevangenisstraf van acht jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 40-jarige Bart van U., wegens doodslag op minister van Staat Els Borst, en zijn zus Loïs.