Nieuws/Buitenland
1320109
Buitenland

Vrouw gearresteerd na moord halfbroer Kim

Vrijgegeven beelden van mogelijke dader

Vrijgegeven beelden van mogelijke dader

KUALA LUMPUR - De politie in Maleisië heeft een vrouw opgepakt die betrokken zou zijn bij de moord op de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Vrijgegeven beelden van mogelijke dader

Vrijgegeven beelden van mogelijke dader

Het zou gaan om de vrouw die op beelden van bewakingscamera’s te zien is vlak nadat Kim Jong-nam bij de luchthaven van Kuala Lumpur werd aangevallen. De vrouw was op het moment van haar aanhouding alleen. Volgens de politie had ze Vietnamese reisdocumenten bij zich op naam van Doan Thi Huong. Ze werd herkend op basis van camerabeelden die op het vliegveld waren gemaakt.

Politiebronnen melden aan de Telegraph dat de 46-jarige Kim werd aangevallen door twee vrouwen. Een van hen zou een zakdoek tegen zijn mond hebben gehouden nadat de ander een vloeistof in zijn gezicht had gespoten. Ze hield de doek tien seconden vast en zou tegen de politie gezegd hebben dat ze dacht dat het om een grap ging.

Duizelig

Over hoe de aanval precies verliep bestaat nog veel onduidelijkheid. Eerder werd gemeld dat Kim met een injectienaald werd gestoken. Vast staat dat hij zich op een gegeven moment duizelig voelde en dat hij in een ambulance op weg naar het ziekenhuis overleed.

Naast de twee vrouwen, waarvan er dus mogelijk een vastzit, heeft de politie ook nog vier mannen in het vizier die mogelijk betrokken zijn bij de moord. Ook heeft de politie een taxichauffeur opgepakt die de twee vrouwen na de moord op het vliegveld oppikte.

Volgens Zuid-Korea zit het Noord-Koreaanse regime achter de moord en heeft Kim Jong-un zelf opdracht daartoe gegeven. De vrouwen zouden Noord-Koreaanse agenten zijn.

De 46-jarige halfbroer werd van achteren bij zijn gezicht beetgepakt toen hij stond te wachten op een vlucht naar Macau. Hij voelde zich daarna duizelig en zocht hulp. Hij overleed onderweg naar het ziekenhuis.

Zijn identiteit is nog niet officieel bevestigd, maar Zuid-Koreaanse en Amerikaanse inlichtingendiensten zijn ervan overtuigd dat het om Kim Jong-nam gaat. De dode had een paspoort dat op naam stond van Kim Chol, aldus de politie. Van Kim Jong-nam is echter bekend dat hij vaker op paspoorten met een andere naam reisde. De politie laat sectie verrichten om de doodsoorzaak vast te stellen.

Buitenechtelijk

Kim Jong-nam is de oudste zoon van de vroegere Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il. Hij werd geboren uit een buitenechtelijke relatie van zijn vader met de Zuid-Koreaanse actrice Sung Hae-rim. Die overleed in 2002 in Moskou. Kim woonde buiten Noord-Korea en heeft geen officiële titel.

Ooit werd Kim Jong-nam, die de afgelopen vijftien jaar in China en Macau woonde, getipt als mogelijke opvolger van zijn in 2011 overleden vader Kim Jong-il. Hij viel echter uit de gratie toen hij in 2001 probeerde om Japan binnen te komen met een neppaspoort. Hij zei dat hij graag een bezoek wilde brengen aan Dinseyland in Tokio.

Disneyland

De huidige leider van Noord-Korea en zijn halfbroer zouden elkaar nog nooit ontmoet hebben. De twee werden gescheiden van elkaar opgevoed. Enkele weken nadat Kim Jong-un aantrad in Noord-Korea trad zijn halfbroer naar buiten met een boek over zijn leven waarin hij keihard uithaalde naar het regime.

Het zou niet de eerste keer zijn dat Kim Jong-un opdracht geeft om een familielid om te brengen. Eerder werd zijn oom Yang Song-thaek geëxecuteerd na een showproces wegens een vermeende staatsgreep. Volgens Chinese media liet de dictator zijn oom door 120 uitgehongerde honden verscheuren terwijl hij zelf toekeek.