Nieuws/Buitenland
1320168
Buitenland

Vliegen zonder piloot

’Taxidrone’ tegen files in Dubai

Dubai - Oliestaatje Dubai heeft de eerste ’taxidrone’ in de snelgroeiende wereldstad getest. Deze pilootloze EHang 184 van Chinese makelij heeft plaats voor één passagier. Het elektrische apparaat met acht propellers vliegt automatisch, maar een controlecentrum op de grond houdt toezicht.

„Nog deze zomer gaan we van start met de uitrol van het nieuwste vervoermiddel. In 2030 moet een kwart van al het stadsvervoer in Dubai met auto, bus, boot, metro en luchttaxi zonder chauffeur zijn. Praktijkproeven wijzen uit dat het werkt”, aldus een woordvoerder van de Roads & Transport Authority (RTA).

De taxidrone kan net als Uber worden besteld met een app op de smartphone. De reiziger wordt op de gewenste locatie opgepikt. Hij toetst aan boord op het beeldscherm zijn bestemming in, waarna het toestel opstijgt. Er wordt ook automatisch betaald.

De EHang 184 meet volgens de fabrikant 4 bij 3,9 bij 1,6 meter, weegt zonder passagier 250 kg en kan tot een kilometer hoogte vliegen met een snelheid van maximaal 160 km/u. De batterij heeft tot twee uur stroom, maar voor de veiligheid mag de vlucht niet langer dan een halfuur duren.

De taxidrone wordt AAV genoemd, Autonomous Aerial Vehicle, en kan in alle weersomstandigheden overdag en ’s nachts vliegen, met uitzondering als het onweert. Dubai wil met dit soort innovaties opstoppingen en vervuiling tegengaan. „Ons doel is de slimste stad te worden”, aldus RTA.

Niet alleen de Chinezen zijn druk bezig met het ontwikkelen en produceren van drones voor passagiersvervoer, ook de Europese vliegtuigbouwer Airbus is daarmee al ver. Eind dit jaar vinden de eerste testen plaats met een vergelijkbare luchttaxi zonder bestuurder.