Nieuws/Binnenland
1320243642
Binnenland

NS gaat live meekijken in risicotreinen na recente incidenten

Ter illustratie

Ter illustratie

Utrecht - Om het aantal overlastmeldingen dat hand over hand toeneemt het hoofd te bieden, gaat NS gaat als proef in het vervolg live meekijken in zogenoemde risicotreinen. Directe aanleiding is een aantal recente incidenten met seksueel grensoverschrijdend gedrag in de trein rond Hoorn.

Ter illustratie

Ter illustratie

Vorige week pakte de politie een verdachte op die inmiddels heeft bekend. De man zou zichzelf een paar weken geleden hebben bevredigd in de trein in het bijzijn van twee minderjarige meisjes. Eerder werd een 19-jarige slapende vrouw aangerand toen ze sliep in de trein. Een andere 19-jarige vrouw werd 40 minuten aangerand in de trein van Amsterdam naar Alkmaar. Daar kon ze pas om hulp vragen. In dit soort gevallen gaat NS in het vervolg - op het specifieke traject - preventief cameratoezicht in de trein instellen en live meekijken. Eerder werden camera’s in de trein alleen na afloop van een incident gebruikt om de dader te kunnen opsporen, wat bijdroeg aan de aanhouding van de verdachte in Hoorn.

NS legt daders van seksueel overschrijdend gedrag - in welke vorm ook - een OV-verbod op. Hierdoor zijn zij niet langer welkom in de trein of op het station. Tot slot gaat NS ook meer aandacht vragen voor de Whatsapp-alert in de trein. Dit doet de NS door stickers van het WhatsApp-nummer aan te brengen in de trein. Via het whatsappnummer 06 13 18 13 18 kunnen reizigers een ongewenste situatie in de trein melden, waarna de meldkamer actie kan ondernemen, bijvoorbeeld door de conducteur, veiligheidspersoneel of de politie in te seinen. Dit nummer is sinds kort ook via de NS Reisplanner-app te gebruiken.

Een dag meekijken in de meldkamer van de NS levert een bonte verzameling van incidenten op. In de serie Spoorbewakers volgt een cameraploeg van De Telegraaf veiligheidsmedewerkers van de NS. Artikel gaat verder onder de video.

Voor iedereen fijn

,,Reizen in de trein moet voor iedereen fijn zijn en dat is het meestal ook. Tegelijk: iedereen die dit meemaakt aarzelt de volgende keer dat zij met de trein reist. Mensen die hun handen niet thuis kunnen laten, moeten weten: ze worden gezien, ze worden gepakt en ze komen de trein niet meer in”., stelt NS-topman Eelco van Asch.

Het preventief meekijken is een proef en kan nu alleen nog in de sprinters van het type SNG. Straks is dit ook mogelijk in de nieuwe Intercity’s die door NS zijn aangekocht. Op dit moment telt NS 6500 toezichtcamera’s op de stations en 3500 in de treinen.