Nieuws/Buitenland
132056
Buitenland

Corbyn belooft strijd tegen elite

Jeremy Corbyn.

Jeremy Corbyn.

LONDEN - De Britse oppositieleider Jeremy Corbyn heeft donderdag de oorlog verklaard aan de elite. De aankomende parlementsverkiezingen draaien volgens de voorman van de linkse Labourpartij om de strijd tussen het establishment en het volk. „En het is onze historische plicht om te zorgen dat het volk overwint”, zei Corbyn in Londen tegen zijn aanhangers.

Jeremy Corbyn.

Jeremy Corbyn.

Corbyn heeft minder dan twee maanden de tijd om zijn forse achterstand in de peilingen weg te werken. De volgende verkiezingen stonden aanvankelijk gepland voor 2020, maar het Britse Lagerhuis gaf woensdag groen licht om het volk al op 8 juni naar de stembus te laten gaan.

De Labourleider leek donderdag een activistische koers te kiezen. Hij zei niet te accepteren dat het normaal is dat de politieke elite, banken en ’belastingontwijkers’ aan de touwtjes trekken in zijn land. Ook verwees hij naar de economische crisis: „Hoe durven ze de economie te laten vastlopen met hun hebzucht en roekeloosheid om vervolgens de mensen te straffen die er niets mee te maken hebben?”