Nieuws/Binnenland
1320565
Binnenland

D66: PvdA en GL lopen weg voor leenstelsel

Alexander Pechtold

Alexander Pechtold

DEN HAAG - D66-leider Alexander Pechtold verwijt PvdA en GroenLinks dat zij weglopen voor hun steun aan het zogenoemde studievoorschot. Pechtold wees er maandag tijdens het lijsttrekkersdebat van het hoger onderwijs op dat beide partijen volgens het Kieskompas neutraal tegenover het leenstelsel staan, terwijl zij de invoering juist bepleitten.

Alexander Pechtold

Alexander Pechtold

„Dat houdt natuurlijk veel kiezers bij je, maar ik vind dat we er met zijn allen voor moeten staan”, zei Pechtold. D66-campagneleider Sjoerd Sjoerdsma vraagt zich af of PvdA en GroenLinks „knikkende knieën hebben gekregen of de kiezer iets anders willen voorspiegelen.” „Je moet wel gewoon staan voor je keuzes. Wij zijn best trots op het leenstelsel, waardoor we, ook toen elk dubbeltje moest worden omgekeerd, extra geld konden steken in het onderwijs.”

’Vasthouden aan leenstelsel’

PvdA en GroenLinks zeggen vast te houden aan het leenstelsel. Omdat de sociaaldemocraten arme studenten wel een aanvullende beurs gunnen en de lening voor afgestudeerden met een te laag inkomen willen omzetten in een gift, vroegen zij het Kieskompas om hen als ’neutraal’ aan te merken. Toen GroenLinks dat merkte, wees de partij erop dat zij de aanvullende beurs zelfs royaler wil toekennen en verhogen. Daarop werd ook GroenLinks ingeschaald als ’neutraal’.

Alle drie de partijen beloven in te grijpen als het leenstelsel vervelende gevolgen blijkt te hebben. D66 stelt dat er door het verdwijnen van de basisbeurs niet minder mensen gaan studeren en er dus geen reden lijkt om het leenstelsel aan te passen. De sociaal-liberalen spreken ook stelliger over de noodzaak van het leenstelsel, vindt Kieskompas-directeur André Krouwel. Dat is de reden dat zij in de stemhulp nog wel zijn aangemerkt als voorstander.