Nieuws/Buitenland
1320621
Buitenland

’Muur van water 9 meter hoog’ – 200.000 evacués

Angst voor catastrofe VS blijft

OROVILLE - Om een catastrofe te voorkomen beginnen de Amerikaanse autoriteiten maandag met het aanpakken van de schade aan de Oroville Dam, de hoogste stuwdam van de VS. Grote zakken met stenen worden in een verzakt afvoerkanaal gestort. Zondag moesten bijna 200.000 mensen die stroomafwaarts onder de stuwdam van Oroville wonen, halsoverkop de streek verlaten. Het sein dat ze terug mogen naar hun huizen is nog niet gegeven.

Bij de dam, circa 200 kilometer ten noordoosten van San Francisco, leek het gevaar voor een catastrofale doorbraak iets af te nemen. De autoriteiten moeten echter haast maken met het herstel van de dam, want vanaf woensdag tot het weekeinde gaat het waarschijnlijk weer langdurig regenen.

Het afvoerkanaal moet bij een gevaarlijk hoge waterstand snel water uit het meer laten stromen naar de rivier de Feather beneden. Door de vele regen is het stuwmeer, het Oroville Meer, barstens vol.

De plotselinge verzakking heeft ook de betonnen structuur bedreigd die boven aan de oever van het meer staat. Als die het helemaal begeeft, gutst het water uit het meer met kracht naar beneden. Daar liggen onder meer Oroville en Yuba City langs de rivier. Deskundigen waarschuwen dat er een muur van water van negen meter hoog dreigt.

Lees ook: ,,De overlaat om gecontroleerd water af te voeren had tien jaar geleden al vervangen moeten worden. Dat is niet gebeurd door budgettaire problemen''