Nieuws/Buitenland
1320623
Buitenland

Evacuaties vanwege beschadigde dam Californië

OROVILLE - Bij de hoogste stuwdam van de VS, circa 200 kilometer ten noordoosten van San Francisco, lijkt het gevaar voor een catastrofale doorbraak maandag iets af te nemen. Zondag moesten circa 190.000 mensen die stroomafwaarts onder de stuwdam van Oroville wonen, halsoverkop de streek verlaten.

De verplichte evacuatie leidde tot opstoppingen en volgeboekte hotels in de wijde omgeving. De politie meldde dat er geen misbruik van de situatie wordt gemaakt en er geen plunderingen zijn.

Maandag is vooralsnog de opdracht er weg te blijven nog steeds van kracht, maar plaatselijke media meldden dat het acuut gevaar voor een doorbraak minder wordt, omdat het waterpeil in het stuwmeer wat lager is geworden. Door meer water af te voeren zou het overstromingsgevaar geleidelijk verder afnemen.

Zondag was er plotseling een verzakking in een afvoerkanaal dat naast de 230 meter hoge stuwdam is gegraven. Deze tweede afvoer was als alternatief aangelegd voor het hoofdkanaal, dat ook zwaar is beschadigd. De stuwdam zelf is niet aangestast.

Het afvoerkanaal moet bij een gevaarlijk hoge waterstand snel water uit het meer laten stromen naar de rivier de Feather beneden. Door de vele regen is het stuwmeer, het Oroville Meer, barstens vol.

De plotselinge verzakking heeft ook de betonnen structuur bedreigd die boven aan de oever van het meer staat. Als die het helemaal begeeft, gutst het water uit het meer met kracht naar beneden. Daar liggen onder meer Oroville en Yuba City langs de rivier. Door het zakkende waterpeil en de gunstige weersomstandigheden hebben de autoriteiten tijd om de problemen de baas te worden. Later deze week wordt er weer nat weer verwacht.

Het stuwmeer, met een capaciteit van 4,3 kubieke kilometer, is van groot belang voor de watervoorziening in Californië.

Great graphic from @sacbee_news article on Oroville situation showing possible inundation areas #orovillespillway #cawater #OrovilleDam pic.twitter.com/annk1heyDp— Troy Barnhart (@TroyJBarnhart) February 13, 2017