Nieuws/Buitenland
1320744
Buitenland

Politie Papoea-Nieuw-Guinea ontruimt kamp

SYDNEY - De politie van Papoea-Nieuw-Guinea is donderdag overgegaan tot de ontruiming van een door Australië opgeheven vluchtelingenkamp op het eiland Manus. Van de bijna vierhonderd overgebleven asielzoekers werden er tientallen in bussen afgevoerd, meldden Australische media. Over hoe dat er precies aan toeging lopen de berichten uiteen.

Volgens een woordvoerder van de politie hadden de mannen het kamp „rustig verlaten.” De Australische minister voor Immigratie Peter Dutton bevestigde echter dat een „klein aantal” migranten is opgepakt. Bewoners van het kamp beschuldigden de politie van gewelddadig optreden. „Ze hebben alles vernield”, schreef de Iraanse vluchteling en journalist Behrouz Boochani op Twitter, „Ze zijn zeer agressief en smijten al onze spullen in de vuilnisbakken.” Boochani werd opgepakt, maar na korte tijd weer vrijgelaten.

Australië heeft het kamp op 31 oktober gesloten en een nieuw opvangkamp laten bouwen. Voedsel-, water- en elektriciteitsvoorziening van het opgeheven kamp zijn afgesloten, maar de asielzoekers weigeren te verhuizen. „Wij willen geen nieuwe gevangenis. Wij willen een derde land”, zei een van de bewoners.

De Australische regering weigert vluchtelingen op te nemen die op eigen gelegenheid of met hulp van mensensmokkelaars aan land komen. Buurland Papoea-Nieuw-Guinea heeft zich tegen betaling bereid verklaard op het eiland Manus een opvangkamp in te richten, maar de hoogste rechter verklaarde het kamp in 2016 onwettig. Ook Papoea-Nieuw-Guinea wil de vluchtelingen niet permanent opnemen.