Nieuws/Binnenland

Anonieme getuigen zaak-Kouwenhoven kwijt

Guus Kouwenhoven

Guus Kouwenhoven

anp

DEN BOSCH - Twee anonieme getuigen in de zaak tegen de van wapenhandel en oorlogsmisdaden beschuldigde Guus Kouwenhoven zijn niet traceerbaar of niet benaderbaar. Het is daardoor voor de onderzoeksrechter onmogelijk de twee nogmaals te horen, zo bleek woensdag bij het gerechtshof in Den Bosch.

Guus Kouwenhoven

Guus Kouwenhoven

anp

De twee anonymi verklaarden tegenover het Sierra Leone-tribunaal belastend over de rol van Kouwenhoven tussen 2000 en 2003 in het bloedige conflict dat Liberia onder president Charles Taylor doormaakte.

Eerder veroordeelde de rechtbank Kouwenhoven tot 8 jaar cel. In hoger beroep volgde vrijspraak. De Hoge Raad draaide die beslissing weer terug en bepaalde dat het hof in Den Bosch de zaak opnieuw moest doen. Het hof had de mogelijkheid moeten scheppen de getuigen te horen, vond de raad. Het hof in Den Haag, dat het hoger beroep behandelde, beoordeelde ze echter als weinig geloofwaardig en vond dat niet nodig.

Betrouwbaar

Aanklaagster Cara Pronk-Jordan bij het hof in Den Bosch wil nu de verklaringen van de twee geanonimiseerd aan het dossier toevoegen. Daarnaast wil ze de twee agenten en de rechter-commissaris van de rechtbank in Den Haag laten verklaren over de betrouwbaarheid van de twee getuigen.

Het verhoren van alle getuigen blijkt lastig. De ebola-uitbraak heeft ervoor gezorgd dat talloze getuigen die in juli en september in Liberia gehoord zouden worden, nog steeds niet zijn ondervraagd. Ook Charles Taylor, die in Groot-Brittanië een straf van 50 jaar jaar uitzit, moet nog worden gehoord door het hof in Den Bosch.

Advocate Inez Weski vroeg woensdag vanwege die complicaties het proces te beëindigen. Ze betoogde dat alle objectieve bewijzen naar de onschuld van de inmiddels 72-jarige Kouwenhoven wijzen en dat veel getuigen die nog gehoord zouden moeten worden in Liberia verschillende verhalen hebben. Het hof wil de zaak voortzetten. Op 17 november beslist het over de overige verzoeken.

Bekijk meer van