Nieuws
1321343
Nieuws

Bedrijf versnelt groei op nieuw netwerk

Nederland is online een van de meest ontwikkelde landen. Bedrijven en consumenten zijn digitaal zeer vaardig, mobiel bereikbaar en vlechten technologie snel in ondernemingen. Maar dat geldt nog niet voor de nieuwe digitale revolutie met blockchain.

Over dit mobiel bereikbare webplatform en niet te kraken computernetwerk lopen al miljoenen transacties in de digitale munt Bitcoin, waarvoor consumenten een portemonnee aanschaffen, de Wallet.

,,Met bitcoin zijn er zoveel mogelijkheden die Nederland kunnen helpen vernieuwen. Steeds meer organisaties en ook consumenten zetten het al in. We staan echt nog maar aan het begin”, stelt Simone Vermeend.

Concrete tips

Op persoonlijke titel werkte deze vernieuwer bij NN Group met Perry Smit van het Innovatielab van de Kamer van Koophandel aan een gids met concrete gebruikerstips, allereerst via de KvK voor ondernemers. Prins Constatijn neemt het eerste exemplaar vrijdag in ontvangst tijdens de Blockchain Hackathon in Groningen.

Banken, technologiebedrijven, toezichthouders AFM en De Nederlandsche Bank zijn aanwezig. Die kijken naar voorwaarden van gebruik door banken.

Wereldwijde transacties

,,Dat geeft het grote belang wel aan”, aldus de auteurs over hun aanwezigheid. ,,Er is ontzettende behoefte om van deze technologie te profiteren. Mensen weten alleen niet hoe. We bieden daarom tips, maar adviseren mensen het vooral te proberen”, zegt Vermeend.

Veel mensen kennen al wel de Bitcoin, de digitale munt waarmee wereldwijd wordt afgerekend. Niet het platform blockchain waarop de munt wordt afgerekend. Blockchain is, kort gezegd, het via internet te bereiken open register waarop deelnemers hun transacties registreren. Foto’s, video’s, aan- en verkopen zijn er voor iedereen zichtbaar.

Nog geen fraude

Dat register draait op een netwerk van computers, inmiddels van miljoenen gebruikers. Iedere transactie wordt door meerdere gebruikers geverifieerd, waardoor frauderen moeilijk is. Een bitcoin kan bijvoorbeeld nooit meerdere keer worden uitgegeven.

Blockchain begint zoals het internet verging, vergelijkt Smit. ,,Ook bij die introductie vroeg iedereen zich af: hoe kan ik het gebruiken. Moet ik een e-mailadres hebben? Dat speelt nu net zo”, stelt hij.

,,Met blockchain worden transacties zoals betalingen veel sneller verwerkt, met name internationale. Maar het is ook geschikt om een hypotheek af te sluiten of een belegging”, schetst Vermeend enkele kansen. Niet voor niets werken banken aan een eigen blockchain.

Minder tussenpersonen

,,Door blockchain zullen minder tussenpersonen nodig zijn, geen derdenrekeningen. Ook kosten voor toezicht zullen afnemen – alles is transparant. Je kunt denken aan facturen waarvan de btw via de blockchain al direct wordt afgedragen aan de Belastingdienst.”

Vermeend en Smit willen geen ‘believers’ zijn. ,,Blockchain is geen heilig doel, maar een middel dat we komende jaren wereldwijd breed gaan gebruiken. Natuurlijk zal er soms iets fout gaan. Verdiep je er dus in. Want dit gaat je wereld veranderen. Consumenten en ondernemers moeten kritisch blijven op waarvoor blockchain te gebruiken is”, zeggen ze. ,,Ga experimenteren, ontdek de mogelijkheden.”

Lees hier meer over technologie