Nieuws/Binnenland
1321592
Binnenland

Onrust in Den Haag over komst Abou Jahjah

Dyab Abou Jahjah

Dyab Abou Jahjah

DEN HAAG - De komst van de Belgische activist Abou Jahjah naar de Schilderswijk zorgt voor onrust in Den Haag. De oprichter van de controversiele Arabisch-Europese Liga gaat vanavond in Theater De Vaillant zijn boek ’Pleidooi voor Radicalisering’ presenteren, maar dat stuit op felle kritiek van onder andere de PVV, die de bijeenkomst wil verbieden.

Dyab Abou Jahjah

Dyab Abou Jahjah

„Deze man is een notoire jodenhater en huisvriend van Hezbollah, die in het verleden heeft gezegd de sharia via democratie te willen invoeren”, zegt raadslid Elias van Hees. „Daarom is dit een slecht signaal naar de wijk en een schoffering van de Haagse belastingsbetaler, want De Vaillant krijgt subsidie van de gemeente.”

Het college vindt echter dat de geplande bijeenkomst gewoon door kan gaan. In reactie op vragen van de PVV verwijst de burgemeester naar een optreden van de extreemrechtse Zuid-Afrikaanse zanger Steve Hofmeyr in cafe Dudok, die vorig jaar ook niet verboden werd. „Juist in een stad van vrede en recht, staat het garanderen van het recht van vrijheid van meningsuiting voorop, ook als het om meningen gaat die omstreden zijn”, schrijft het stadsbestuur.

De politie zegt op de hoogte te zijn van de bijeenkomst en bij eventuele onrust ’klaar te staan’. Het theater liet gisteren weten extra maatregelen, in de vorm van toezicht bij de deur, te hebben genomen.