Nieuws/Binnenland
132195
Binnenland

Eva van de Wijdeven in ’onbereikbare’ rol in De Mannentester

’Victoria blijft mysterie’

Assistente Rox wordt vertolkt door nieuwkomer Puck Pommelien Busser.

Assistente Rox wordt vertolkt door nieuwkomer Puck Pommelien Busser.

Eva van de Wijdeven heeft een hele trits mannelijke collega’s de afgelopen maanden op een héél andere manier leren kennen, vertelt de actrice lachend. „Bijvoorbeeld in tangaslip.” De 32-jarige actrice is de mannentester in de gelijknamige serie van KPN Presenteert die vanaf zaterdag te zien is.

Assistente Rox wordt vertolkt door nieuwkomer Puck Pommelien Busser.

Assistente Rox wordt vertolkt door nieuwkomer Puck Pommelien Busser.

Op de een-na-laatste draaidag vertelt Van de Wijdeven tijdens een pauze in het voorjaarszonnetje over haar alter ego Victoria, die zich net als in de roman De Mannentester van Heleen van Royen laat inhuren door geliefden en anderen om hun mannen (of vrouwen) op de proef te stellen.

„Ze is gereserveerd, doortastend, georganiseerd. Haar persoonlijkheid staat misschien wel het verst af van alle personages die ik ooit heb gespeeld.” Victoria vermomt zich voor elke klus, maar ook voor de mannentester-op-kantoor zette de actrice een pruik op. „Mensen kennen mij met wilde krullen. Ik ben van nature wat dynamischer, beweeglijker en speelser misschien.” Ze wijst op haar tijdelijke steile, korte coupe: „Dit past veel beter bij Victoria.”

Ze heeft Victoria moeten leren kennen tijdens de 55 draaidagen waarin Van de Wijdeven voor nagenoeg letterlijk elk shot in actie kwam. „Ik heb haar van tevoren niet erg goed kunnen uitdiepen. Maar ook daarna heeft ze een bepaalde onbereikbaarheid behouden. Misschien is het juist goed dat ze ook voor mij altijd een beetje een mysterie zal blijven. Het is, denk ik, niet de bedoeling dat ik haar ooit doorgrond.”

In Hilversum werden de ’kantoordagen’ van mannentester en haar assistente Rox gedraaid. Verder streek de serie, die ook via de site van de telecomreus te zien is, neer in Wormerveer, Huizen, Haarlem en Leiden. En veel scènes vonden plaats in de BMW van Victoria. „Supertof, want ik houd zelf heel erg van autorijden. Ik was blij met al die rij-shots waarbij de camera op de motorkap werd geschroefd en de geluidsman in de achterbak lag.”

Victoria’s assistente Rox, vertolkt door Puck Pomelien Busser, houdt zich voornamelijk bezig op kantoor. Busser studeert deze zomer af aan de Toneelschool van Amsterdam. „Rox heeft als 22-jarige nog een hoop uit te zoeken. Zo weet ze nog niet of ze op mannen of vrouwen valt. In het begin is ze al blij met haar eigen bureautje, maar ze wil heel graag zelf mannen testen en hoopt dat Victoria haar een eerste klus toeschuift.”

Busser is in real life ook onder de indruk van Van de Wijdeven. „Op de set valt het mee, maar als we naast elkaar in de make-up zaten en haar pruik afging, drong het soms met een schok tot me door: oh het is Eva! Ik ben met haar opgegroeid, eerst met Dunya & Desie, en daarna A’dam -E.V.A natuurlijk.”

Busser bemachtigde deze eerste grote rol nadat ze was gevraagd om zogeheten tegenspel te bieden bij de audities voor de serie. „Theaterstudenten worden daar vaker voor gevraagd. Er hangt niks vanaf, je krijgt er ook niks voor, maar ik had voor mezelf besloten dat ik hier iets uit wilde halen. Ik had namelijk ook nog steeds geen stageplek gevonden.”

Haar spel werd zo gewaardeerd dat ze gevraagd werd zelf auditie te doen voor de rol van Rox. „Ik rekende nergens op. Met mijn zus zat ik in een strandtent. We hadden nét besloten om Rivella te bestellen en geen wijn, in het kader van een beetje gezond doen. Toen ging mijn telefoon: het was het castingbureau terwijl de batterij op nog maar één procent stond. Gelukkig net voldoende om te horen dat ik de rol had. Natuurlijk zijn we toen toch aan de drank gegaan.”