Nieuws
1322724
Nieuws

In het nieuws

Hoeveel invloed heeft groepsdruk op je kind?

In Rotterdam werd onlangs een vijftienjarige tweeling van het bed gelicht door de politie, omdat ze op hun verjaardag een vrouw (35) zouden hebben verkracht in haar auto. Volgens de ouders hebben ze gehandeld onder groepsdruk. Wat kan je daar als ouder tegen doen?

Ondanks dat de tweeling eerder zedemisdrijven zouden hebben gepleegd, denkt de moeder van de tweeling dat haar kinderen door een vriend van zestien in de ellende zijn meegesleept. "Verkeerde invloeden. Een moeilijk hanteerbare jongen, die wij niet bij ons binnen wilden hebben. Waarom? Omdat zijn moeder me heeft verteld dat hij liegt en bedriegt, brutaal is, niet luistert en zij hem niet de baas kan," zegt ze in het AD.

Sociaal psycholoog Arjan de Wolf is gespecialiseerd in groepsdruk: "Dit verhaal is natuurlijk de grootste nachtmerrie van iedere ouder. Het is natuurlijk ook heel extreem. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat dit het eerste akkefietje is. Binnen de groep waar ze deel van uitmaken is het waarschijnlijk normaal geworden om over meisjes als lustobject te praten. Meisjes als ‘hoer’ te bestempelen. Iets seksistisch te zeggen over elk meisje dat er leuk uitziet. Roepen dat ze ’lekkere tieten’ heeft bijvoorbeeld."

"Waarschijnlijk is het met zulke ‘kleine’ dingen opgestart. Door deze kleine gedragingen wordt de volgende stap ook veel gemakkelijker. Volgens het cognitieve dissonantieprincipe ‘zeggen is geloven’ gaat iemand in zijn eigen uitspraken geloven."

 

Het hele verhaal lees je op VROUW.nl: 'Verbieden om met iemand om te gaan, is geen handige move'.