1322924
Binnenland

Honderden Nederlandse cultuurliefhebbers de dupe

Bustoeristen komen Rusland niet in

Honderden Nederlandse toeristen zijn de dupe van de grenssluiting.

Honderden Nederlandse toeristen zijn de dupe van de grenssluiting.

ARNHEM - Honderden Nederlandse toeristen worden gedupeerd, omdat Rusland de grens met Wit-Rusland voor Europese wegreizigers heeft gesloten.

Honderden Nederlandse toeristen zijn de dupe van de grenssluiting.

Honderden Nederlandse toeristen zijn de dupe van de grenssluiting.

„Wij hadden dit jaar een aantal nieuwe busreizen voor cultuurliefhebbers gepland via Polen en Wit-Rusland naar Moskou. Die moeten we afzeggen, omdat we daar voorlopig niet meer de grens over kunnen”, bevestigt directeur Arjan Koster van specialist Oad.

Volgens hem heeft de Rusland en Oost-Europa Academie in Arnhem, waarmee Oad samenwerkt, een serieuze waarschuwing gegeven dat toeristen in Wit-Rusland zullen stranden. „Het zou een politiek signaal zijn naar de EU van de Russen.”

Buitenlandse Zaken weet van de maatregel, maar niet de precieze reden erachter. Het ministerie heeft geen aanwijzingen dat het een reactie is op Europese sancties tegen Rusland. Er hebben zich nog geen gestrande of anderszins getroffen Nederlanders gemeld bij de consulaire hulplijn. Via een omweg door de Baltische landen is reizen van Wit-Rusland naar Rusland nog wel mogelijk.

Reeds geboekte passagiers kunnen volgens Koster gratis annuleren. „Of we boeken hen om naar de combireizen van de noordelijke Baltische staten en Rusland. Daar schijnt de grens nog wel open te zijn.”

Op dit soort tweeweekse cultuurvakanties maken deelnemers meestal heen een rondreis per luxe bus en ze vliegen terug of andersom. „We willen hun veiligheid en gemoedsrust op geen enkele manier in gevaar brengen. Daarom schrappen we Wit-Rusland noodgedwongen.”

Het zuidelijker gelegen Oost-Oekraïne was al eerder een verboden doorreisgebied. De anti-EU-maatregel in Wit-Rusland lijkt volgens Oad op een economische sanctie van de Russische regering. „Maar bewijzen kunnen wij dat niet.”