Nieuws/Buitenland
1323056
Buitenland

Biologen vinden dolfijn met maag vol plastic

OSLO - Onderzoekers van de universiteit van Bergen in Noorwegen hebben tot hun afgrijzen in de maag van een spitssnuitdolfijn dertig plastic zakken aangetroffen en nog een flinke hoeveelheid ander onverteerbaar materiaal. Het zoogdier, dat normaal gesproken niet in noordelijke wateren terechtkomt, werd uit zijn lijden verlost omdat het in de buurt van het eiland Sotra steeds naar het land bleef zwemmen. Bij de autopsie is de oorzaak van de desoriëntatie vastgesteld.

„Deze zogenoemde dolfijn van Cuvier was ziek en had pijn”, zei zeebioloog Terje Lislevand donderdag. „Er zat niets anders op dan hem te doden.” Het twee ton zware kadaver werd voor onderzoek en preparatie overgebracht naar het natuurhistorisch museum van Bergen. „De maag zat vol met plastic zakken en verpakkingsmateriaal met onder meer Deense en Engelse opschriften.” De speklaag van de dolfijn was erg dun en zijn darmen leeg. Dat duidt erop dat het dier door de grote prop plastic in het spijsverteringskanaal de hongerdood nabij was.

De laatste jaren spoelen steeds vaker walvisachtigen en vogels aan op de Noordzeekusten, waaronder Nederland, die door plasticvervuiling aan hun einde zijn gekomen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo