Nieuws/Binnenland
1323127
Binnenland

Op duikplek Freek worden haaien regelmatig gevoerd

’Haaien associëren duikers met voer’

BIMINI - Ongelukken waarbij duikers door haaien worden gebeten, worden vrijwel altijd veroorzaakt door het voeren van de vissen. Volgens haaienexpert Irene Kingma van de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging doen duikbedrijven dat om hun klanten een ’haaiengarantie’ te geven op excursies.

Ook bij het eilandje Bimini, waar bioloog en Telegraaf-columnist Freek Vonk gisteren werd gebeten door een rifhaai, gebeurde dat. Dat is verboden, maar Kingma hoorde na het ongeluk dat het toch illegaal gebeurde bij het Bahama-eiland. De Caribische rifhaai, de soort die Vonk in zijn arm beet, is populair bij duikers. Ze leven in groepen, komen voor in ondiep water, kunnen 2,5 meter lang worden en zien er mooi uit.

Kingma gaat ervan uit dat het team waarmee Vonk aan het duiken was, niet bijvoerde. „Dat zou het team van Sharklab nooit doen.” Ze doken echter wel op een duikplek waar dat vermoedelijk door anderen met regelmaat werd gedaan. „Doordat zoiets regelmatig gebeurd, gaan haaien duikers associëren met voer”, verklaart ze. Doordat ze in groepen leven, zijn Caribische rifhaaien nogal competitief als het op eten aankomt, geeft Kingma een mogelijke verklaring voor de beet.

Volgen de recent geüpdatete International Shark Attack File zijn vorig jaar vier mensen overleden na een ’niet-uitgelokte’ haaienbeet. Dat is lager dan het gemiddelde van acht doden per jaar. In de Bahama’s werd vorig jaar één iemand gebeten door een haai, sinds 1749 werden daar 28 mensen het slachtoffer van een haaienbeet. In totaal werden er wereldwijd vorig jaar 150 haaienaanvallen geregistreerd, waarvan er 69 werden uitgelokt of het slachtoffer konden worden aangerekend.

„Je hebt bijvoorbeeld speervissers die op haaien jagen, of die op een schelpensoort jagen en daarbij bloed in het water laten komen. Ja, dan verhoog je wel het risico”, verklaart Kingma een deel van de ’uitgelokte aanvallen’. De niet-uitgelokte aanvallen komen voornamelijk op het conto van duikers en surfers. „Dat laatste heeft er vooral mee te maken dat de surfers in hetzelfde water zitten als de haaien: wat verder uit de kust en met een sterkere stroming.”

In Nederland hoeven we ons weinig zorgen te maken over haaien. In de Noordzee komen alleen voor mensen ongevaarlijke soorten voor en zelfs op de ABC- en BES-eilanden in het Caribisch gebied is de kans op een haaienbeet uiterst klein. „Op Curaçao moeten we moeite doen ze te vinden en ook op Bonaire zitten er weinig. Op Saba en Sint-Maarten komen ze meer voor, maar wel vaak wat verder uit de kust.”

Lees ook: Freek Vonk gewond na aanval rifhaai