Nieuws/Binnenland
1323235
Binnenland

’Staatssecretaris Van Rijn houdt informatie achter’

Hoger beroep kartelvorming supers tegen Ageviewers

Ageviewers is een camerasysteem waarmee op afstand wordt gecontroleerd of kopers van alcohol en tabak oud genoeg zijn.

Ageviewers is een camerasysteem waarmee op afstand wordt gecontroleerd of kopers van alcohol en tabak oud genoeg zijn.

Den Haag - Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) houdt informatie achter over mogelijke betrokkenheid van zijn ministerie bij een kartel van de supermarkten. Dat zegt Dirk Benschop, wiens bedrijf Ageviewers het slachtoffer werd. Dit controlesysteem voor de verkoop van drank en tabak werd met verboden afspraken uit de winkels geweerd, oordeelde de rechter vorig jaar.

Ageviewers is een camerasysteem waarmee op afstand wordt gecontroleerd of kopers van alcohol en tabak oud genoeg zijn.

Ageviewers is een camerasysteem waarmee op afstand wordt gecontroleerd of kopers van alcohol en tabak oud genoeg zijn.

Vandaag dient in Den Haag het hoger beroep. Supermarktketen Jumbo en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, de brancheorganisatie van alle supermarkten, vinden dat ze het slachtoffer zijn van een gerechtelijke dwaling.

Ageviewers is een camerasysteem. Daarmee wordt niet meer in de winkel maar op afstand gecontroleerd of kopers van alcohol en tabak oud genoeg zijn. Bij twijfel wordt ook het legitimatiebewijs op afstand gecheckt. Deugt dat niet, dan blijft de kassa op slot.

Supermarkt C1000 zou Ageviewers in al haar winkels installeren, maar kwam daarop terug na een vergadering met haar concurrenten bij het CBL in juni 2008. Toen spraken ze af dat alleen medewerkers in de super op leeftijd mogen controleren. De rechtbank oordeelde vorig jaar dat dit erop gericht is om Ageviewers van de markt te weren en daarom een verboden kartelafspraak is.

Uitvinder

Uitvinder van het controlesysteem is Dirk Benschop uit Breda. Hij zegt dat de supers en de drank- en tabaksindustrie zijn systeem niet willen omdat jongeren dan niet meer aan de genotsmiddelen kunnen komen. „De tabaksindustrie heeft die jonge rokers nodig omdat de oude sterven. En alcohol maakt een groot deel van de omzet uit van supers, maar hoe later je begint met drinken, hoe minder je zal nuttigen. Dat blijkt uit onderzoek.”

Pikant detail in de affaire is dat Ageviewers is besproken tijdens het een Directeurenoverleg Alcohol van het ministerie van Volksgezondheid. Dat is een informeel overleg van bobo’s uit de industrie en de overheid. Deze bijeenkomst was kort voor de kartelvergadering van de supermarktketens. Maar wat er precies is gezegd, blijft onduidelijk. Want de notulen van het overleg zijn kwijtgeraakt, gaf Van Rijn in september toe na onthullingen van deze krant.

’Geen inzicht’

Onder druk van de Kamer gingen zijn ambtenaren meteen op zoek naar het verloren verslag. Maar hoewel dat in november al bijna af was, tast de Kamer nog steeds in het duister. En Van Rijn weigert ook aan Dirk Benschop te vertellen wat er gevonden is. „Hij wacht bewust tot na de zitting van het hoger beroep”, vermoedt de gedupeerde ondernemer. Het ministerie vindt het ’niet opportuun’ om Ageviewers voor de rechtszaak inzicht te geven in de resultaten van de zoektocht, omdat de auditdienst van het Rijk er nog mee bezig zou zijn.

’Zoveelste smoes’

„Dat is de zoveelste smoes”, zegt Benschop. „Het onderzoek moet allang klaar zijn. Bovendien heeft Van Rijn meer trucs uitgehaald. Eerst zegde hij toe dat de auditdienst in de systemen van het ministerie mocht zoeken, maar nu mogen ze alleen controleren of Van Rijns ambtenaren goed gezocht hebben. Wat hebben ze daar te verbergen?” Het ministerie wil alleen maar kwijt dat het onderzoek ’nog niet af’ is.

Het ontmoedigingsbeleid voor drank en tabak houdt de gemoederen steeds meer bezig. Hoewel Van Rijn campagne op campagne stapelt om jongeren er van af te houden, steeg het aantal jonge rokers onder zijn bewind. Twee Nederlandse longartsen voeren een rechtszaak tegen de overheid omdat tabakslobbyisten teveel invloed zouden hebben.