1323353
Binnenland

Rutte: inreisverbod Trump ’niet normaal’

Mark Rutte

Mark Rutte

DEN HAAG - Het inreisverbod dat de Amerikaanse president Donald Trump heeft ingesteld tegen mensen uit zeven moslimlanden is „niet normaal.” Premier Mark Rutte heeft dat woensdag gezegd op een bijeenkomst in het ROC Mondriaan in Den Haag. Hij debatteerde daar met studenten over de „doe normaal”-oproep die hij vorige week als VVD-leider deed.

Mark Rutte

Mark Rutte

Volgens Rutte gaat het besluit van Trump in tegen de „basale waarden” die in het Westen gelden. „Ik begrijp dat een land alles doet om terroristen tegen te houden, maar de oplossing kan nooit zijn: u kunt hier niet naartoe komen. Dat gaat ook niet werken.”

Het kabinet is het hierover „volstrekt eens”, zei Rutte. „Wij wijzen deze maatregel af.” De term discriminatie wilde hij niet in de mond nemen, maar hij zei wel dat de maatregel van Trump „discriminerend kan werken.” Anderzijds wees hij erop dat Trump democratisch gekozen is en dat Nederland een „werkbare relatie” met de VS moet zien te houden.

’Mijn taak is niet demonstreren’

Rutte nam eerder al afstand van Trump, maar een flink deel van de Tweede Kamer wil dat hij zich scherper uitspreekt. De premier was woensdag niet bij de anti-Trumpdemonstratie in Den Haag. Dit in tegenstelling tot vicepremier (en PvdA-leider) Lodewijk Asscher. „Mijn taak is het de problemen op te lossen, niet om te demonstreren.”

Op de bijeenkomst op het ROC Mondriaan noemde Rutte het ook „niet normaal” dat veel docenten moeilijke onderwerpen als terrorisme en homoseksualiteit mijden in de klas. Uit een woensdag verschenen onderzoek blijkt dat een op de negen leraren in het voortgezet onderwijs deze thema’s uit de weg gaat vanwege culturele tegenstellingen tussen leerlingen.