Nieuws/Binnenland
1323950411
Binnenland

Kledinghandelaren verdacht van miljoenenfraude met nepfacturen

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

DEN HAAG - De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft een man die verdacht wordt van het versturen van nepfacturen naar winkels en vijf kledinghandelaren aangehouden. Tijdens doorzoekingen in twaalf winkels en huizen in Amsterdam, Diemen en Wateringen legde de FIOD dinsdag beslag op administratie, woningen, auto’s en ruim 600.000 euro aan contant geld. De Belastingdienst zou door de nepfacturen zes miljoen euro zijn misgelopen.

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

De FIOD vermoedt dat de hoofdverdachte, een 64-jarige man uit het Zuid-Hollandse Wateringen, tientallen kledinghandelaren hielp met het witwassen van hun ’zwarte inkoop’ door valse facturen naar de winkels te sturen. De man ontving miljoenen euro’s op zijn bankrekening, die hij volgens de opsporingsdienst in contanten teruggaf aan de kledinghandelaren. Zelf behield hij een klein deel van het geld als vergoeding.

De andere vijf verdachten, kledinghandelaren tussen de 23 en 59 jaar oud zijn (vier mannen en een vrouw), zouden op deze manier een onrechtmatig belastingvoordeel van zes miljoen euro hebben gekregen, omdat ze onjuiste belastingaangiften deden. Ook vroegen ze omzetbelasting terug van kleding die ze niet verkocht hadden.

De FIOD legde in Duitsland beslag op twee woningen en bankrekeningen van de hoofdverdachte. Ook nam de dienst geld en auto’s van een medeverdachte in beslag. De medeverdachte, een 69-jarige vrouw, is niet aangehouden.