Nieuws/Buitenland
132399049
Buitenland

Bestuur CDU kiest voor Armin Laschet, Markus Söder gooit de handdoek in de ring

Armi Laschet

Armi Laschet

BERLIJN - Het bestuur van de Duitse regeringspartij CDU heeft zich vannacht in een dramatische bijeenkomst achter Armin Laschet (60) gesteld. Daarmee zal hij zeer waarschijnlijk de nieuwe lijsttrekker van Merkels partij worden. De populaire Beierse uitdager Markus Söder (54, CSU), achter wie de gemeenschappelijke fractie staat, heeft zijn nederlaag geaccepteerd.

Armi Laschet

Armi Laschet

Sinds tien dagen volgden onze oosterburen ademloos het verbale boksgevecht tussen de twee premiers. Laschet, de goedmoedige katholiek uit Aken, is premier in het dichtbevolkte Noordrijn-Westfalen en sinds enkele maanden de wat ongelukkig opererende partijvoorzitter van de CDU. Tegenover hem stond de mannetjesputter Markus Söder, net als Laschet opgeleid als tv-journalist bij Bayerische Rundfunk, en eveneens jurist. Söder is protestant en staat als minister-president aan het hoofd van de grootste deelstaat, het trotse Beieren in Zuid-Duitsland.

Getergd

Söder heeft Laschet de afgelopen tien dagen meer dan getergd. De Beierse premier weigerde vorige week maandag een besluit van het CDU-partijbestuur ten voordele van Laschet te accepteren. Hij verwees naar de 245-koppige fractie in de Bondsdag, en naar de honderdduizenden leden, die achter de CSU-premier zouden staan.

Nu lijkt het alsof de ’kardinalen’ bij de grotere partij, de CDU van kanselier Angela Merkel, zich achter Laschet geschaard hebben. Maandag beloofde Söder al de beslissing te accepteren.