Nieuws/Binnenland
1324532552
Binnenland

Complottheorieën verscheuren evangelische kerken

Een evangelische kerk. Beeld ter illustratie

Een evangelische kerk. Beeld ter illustratie

Amsterdam - Binnen evangelische kringen groeit het aantal gelovigen dat corona als een complot ziet. Ze vinden vaccinaties misdadig en stellen dat de QR-code leidt tot een werelddictatuur.

Een evangelische kerk. Beeld ter illustratie

Een evangelische kerk. Beeld ter illustratie

Dat meldt het AD. Coronascepsis die door eindtijdprofetieën wordt aangewakkerd zorgt voor veel deining en polarisatie onder christenen in Nederland, blijkt uit een rondgang en online zoektocht van de krant. Onbewezen theorieën over corona met een bijbelse saus erover worden op sociale media veelvuldig gedeeld en geliket.

Ook ontstonden er de afgelopen anderhalf jaar her en der kleine nieuwe kerkjes van coronakritische christenen die elkaar vonden. Alleen al onder de noemer Wakkere Kerk, een initiatief van drie vrouwen die tabak hadden van de overheidsmaatregelen, zijn zo’n twintig nieuwe gemeenschappen actief. Een paar weken geleden werd bovendien het Christenen Collectief gelanceerd. Dit online platform wil gelovigen die kritisch staan ten opzichte van het Nederlandse coronabeleid verenigen, meldt de website. Inmiddels ruim 1600 deelnemers steunen de uitgangspunten van het collectief.