Nieuws/Binnenland
1324576973
Binnenland

CBR meermaals gewaarschuwd voor chauffeur die motoragent doodreed

Rotterdam - Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) ontving meerdere alarmsignalen over de vrachtwagenchauffeur die wordt verdacht van doodslag nadat hij op 7 juli een 47-jarige motoragent aanreed. Ondanks deze waarschuwingen, waaruit zou blijken dat de chauffeur psychisch ongeschikt was om te rijden, mocht hij zijn rijbewijs houden, meldt het AD op basis van een eigen reconstructie.

De politie, die motoragenten opdroeg de chauffeur niet meer staande te houden, waarschuwde het CBR drie keer voor het rijgedrag van de man. Daarnaast kreeg de verdachte in 2011 een boete van 740 euro nadat hij een jaar eerder geweld gebruikte tegen twee ambtenaren van de Inspectie Leefomgeving. Hij verzweeg dat incident tijdens zijn eerste psychische keuring bij het CBR in 2019.

Eerder dodelijk ongeval

De vrachtwagenchauffeur veroorzaakte in juli 2020 ook al een dodelijk ongeval, toen hij een 79-jarige vrouw uit Hellevoetsluis aanreed.

De nabestaanden van de vrouw willen dat het onderzoek van justitie naar de zaak wordt heropend. Dat heeft advocaat Frank van Ardenne gezegd. De echtgenoot van de omgekomen vrouw heeft Van Ardenne in de arm genomen.

Van Ardenne legt uit dat het Openbaar Ministerie (OM) in de zaak van de omgekomen vrouw niet tot vervolging van de vrachtwagenchauffeur was overgegaan vanwege onvoldoende bewijs voor strafbare feiten. De advocaat bekijkt nu welke mogelijkheden er zijn om die zaak heropend te krijgen. „Er zou voor de drie ongevallen gekeken kunnen worden of er op essentiële punten overeenkomsten waren”, aldus Van Ardenne.

Het CBR, de politie en het Openbaar Ministerie willen niet reageren op inhoudelijke vragen. Wel laat het CBR vrijdagmiddag weten dat er een intern onderzoek is gestart naar de gang van zaken.