Nieuws/Binnenland
1325100
Binnenland

14 jaar cel voor medeplegen moord Bijlmer

AMSTERDAM - Jason L. (25) uit Amsterdam moet veertien jaar de cel in voor het medeplegen en uitlokken van de moord op de 29-jarige Abderrahim 'Appie' Belhadj. Het slachtoffer werd in de nacht van 8 op 9 mei 2016 naar de flat Kikkenstein in Amsterdam Zuidoost gelokt en daar doodgeschoten.

Volgens het vonnis van de rechtbank heeft L. ,,niet de fatale schoten gelost, maar heeft hij wel een allesbepalende rol gespeeld in het mogelijk maken van de liquidatie. Uit het onderzoek blijkt ook dat de verdachte en de schutter niet in een opwelling handelden, maar dat de moord koelbloedig en in alle rust is voorbereid.''

,,De lafhartige schietpartij vond plaats in de openbare ruimte. Enkele bewoners hebben ernstig gevaar gelopen en zijn geconfronteerd met het schokkende beeld van het met kogels doorzeefde lichaam van het slachtoffer'', aldus het oordeel van de rechtbank.

Liquidatiebende

Wie de schutter was, is nooit bekend geworden. Ook is volgens het Openbaar Ministerie het motief voor de moord nooit duidelijk geworden. Belhadj zou een potentieel slachtoffer zijn geweest van de Utrechtse 'liquidatiebende' die in 2015 werd opgerold.

Tien leden van die bende werden opgepakt na een zeer grote wapenvondst in Nieuwegein. Daarbij kwamen onder meer kalasjnikovs, handgranaten, munitie en twee gestolen Audi's tevoorschijn. Ook werden beeldopnamen gevonden van Belhadj en nog een ander liquidatieslachtoffer. Zij werden gedood toen de tien verdachten al vastzaten.