Nieuws
1325343
Nieuws

Partner FrieslandCampina spoorloos

Een kantoor van zuivelfabrikant Huishan in het Chinese Shenyang.

Een kantoor van zuivelfabrikant Huishan in het Chinese Shenyang.

Het Chinese zuivelconcern Huishan Dairy verkeert in zware problemen. De beurskoers van de partner van FrieslandCampina is ingestort. Daarbij ging bijna €4 miljard aan beurswaarde in rook op. Bovendien is financieel directeur Ge Kun met de noorderzon vertrokken.      

Een kantoor van zuivelfabrikant Huishan in het Chinese Shenyang.

Een kantoor van zuivelfabrikant Huishan in het Chinese Shenyang.

Ge schrijft in een brief aan Huishan Dairy-topman Yang Kai dat de stress haar te veel is geworden en dat zij voorlopig geen contact wil. Dat is opmerkelijk, omdat Ge ook een liefdesrelatie met Yang zou hebben.

Financiële problemen

De afwezigheid van Ge komt op een slecht moment, want Huishan Dairy geeft vandaag toe dat het problemen heeft om leningen af te lossen. Topman Yang heeft de autoriteiten in de provincie Liaoning om hulp gevraagd. Hij sprak deze maand ook met 23 banken over een regeling om meer tijd te krijgen voor het aflossen van kredieten.

Huishan Dairy ontkent dat er fraude heeft plaatsgevonden. De onrust rond de zuivelonderneming begon enkele maanden geleden, toen het Amerikaanse hedgefonds Muddy Waters zich negatief uitliet over de kredietwaardigheid van het Chinese concern. 

Friesland Huishan Dairy

De problemen bij Huishan Dairy zijn slecht nieuws voor FrieslandCampina. De zuivelfabrikant uit Amersfoort heeft namelijk sinds 2015 een joint venture met de Chinezen op het gebied van melkpoeder voor baby's.

FrieslandCampina stopte circa €90 miljoen in dit gezamenlijke bedrijf dat de naam Friesland Huishan Dairy draagt. De Nederlanders kochten ook voor €24 miljoen aan aandelen Huishan op de beurs in Hongkong. 

Babyvoeding

FrieslandCampina stelt dat de problemen bij Huishan Dairy geen directe gevolgen hebben voor Friesland Huishan Dairy. Niettemin volgt de Nederlandse zuivelreus de ontwikkelingen bij de Chinese partner op de voet. Een meevaller is wel dat FrieslandCampina de doorslaggevende stem heeft in de leiding van Friesland Huishan Dairy.

Friesland Huishan Dairy verkoopt in China babyvoeding onder het merk Dutch Lady. Dat gebeurt vanuit een fabriek in Xiushui.