Nieuws
1325507
Nieuws

Puber bepaalt waar geld naar toe gaat

Amsterdam - Driekwart van de jongeren tussen de 11 en 16 jaar mogen zelf weten waaraan ze hun geld besteden. Wordt echter een grote online aankoop gedaan (meer dan €50), dan overleggen bijna negen op de tien kinderen met hun ouders.

Dit blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken onder 1100 jongeren van 11 tot en met 16 jaar in het kader van de Week van het geld 2017.

Betaalrekening

Uit dat onderzoek blijkt eveneens dat acht op de tien jongeren een betaalrekening hebben. Drie kwart heeft een spaarrekening. Dit neemt toe naarmate jongeren ouder worden. Zo hebben vrijwel alle jongeren (95%) van 15 en 16 jaar een betaalrekening. Bij 11- en 12- jarigen is dit 64%.  Ouders storten het zakgeld ook vaker op de rekening dan dat ze het contant geven.

De helft van de jongeren met een eigen betaalrekening gebruikt deze ook om online aankopen te kunnen doen. Gemiddeld besteedden deze jongeren in totaal €54,- aan hun online aankopen. Vooral toegangskaarten voor uitjes, games, muziek en films worden online gekocht. Zaken als kleding, voeding, cadeaus en gadgets kopen ze het liefst in een echte winkel.

Contant

Het merendeel van de jongeren zet zijn geld weg op de bank, slechts een klein deel van de jongeren bewaart zijn geld liever thuis. Dit betekent niet dat contant geld volgens jongeren kan worden afgeschaft. 75% vindt contant geld niet overbodig, sterker nog, het overgrote merendeel (68%) heeft dankzij contante betalingen goed inzicht in de uitgaven. Dat percentage ligt beduidend lager als het op online betalingen aankomt: 56%.

Het onderzoek van Wijzer in geldzaken is gehouden in het kader van de Week van het geld 2017 die deze week plaatsvindt.  Het thema is ‘Maakt geld gelukkig?’ Het doel van deze themaweek is om leerlingen te leren omgaan met geld. Thuis en in de klas. Door kinderen al jong te leren omgaan met geld, wordt de basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid op volwassen leeftijd.