Nieuws/Buitenland
132554
Buitenland

Raad van Europa kan niet ingrijpen in Turkije

President Erdogan.

President Erdogan.

STRAATSBURG - De Raad van Europa zegt geen mogelijkheden te zien om de uitslag van het Turkse referendum te laten schrappen. „Geen enkele internationale instelling heeft de mogelijkheid om een referendumuitslag in een land ongeldig te verklaren”, zei secretaris-generaal Thorbjørn Jagland donderdag.

President Erdogan.

President Erdogan.

De uitspraak is een tegenvaller voor de Turkse oppositie, die overweegt de referendumuitslag voor te leggen aan de Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Het hof deed niet eerder uitspraak in een dergelijke zaak.

Jagland waarschuwde wel dat het herinvoeren van de doodstraf door Turkije niet verenigbaar zou zijn met het lidmaatschap van de Raad van Europa, waar Turkije al sinds 1950 bij is aangesloten. „Daar kan er geen compromis zijn. Anders gaat het Europese continent ten onder”, stelde de Noor.

De tientallen leden tellende raad maakt geen onderdeel uit van de EU, maar streeft ernaar de democratie en mensenrechten te bevorderen in Europa. Dat staat op gespannen voet met het voornemen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de doodstraf weer op de politieke agenda te zetten.