Nieuws/Binnenland

’Vlieginspectie lachwekkend incompetent’

Door Paul Eldering

Hollandse Hoogte

SCHIPHOL - Luchtvaartinspectie ILT is de weg kwijt. Door bezuinigingen, te weinig kennis en ambtelijke regeltjes staat ze te ver van de dagelijkse realiteit af. ILT laat steken vallen op Schiphol en regionale vliegvelden. Dat gebrekkige toezicht komt de veiligheid niet ten goede, luidt de kritiek van luchtvaartmaatschappijen en belangenverenigingen.

Hollandse Hoogte

 

Voorzitter Ronald Schnitker van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart KNVVL slaat alarm. „De verstandhouding met vliegmaatschappijen is op een dieptepunt. Dat geldt zowel voor de grote als de recreatieve luchtvaart. Inspecteurs zijn onzichtbaar en doen vaak maar wat zonder goed overleg”, meent hij. Veel piloten zijn het met hem eens dat de onveiligheid toeneemt.

Volgens een ervaren vlieginstructeur, die niet met zijn naam in de krant wil, „hebben ze bij de inspectie geen bal verstand meer van de luchtvaart. Die incompetentie begint lachwekkend te worden, maar het gaat hier wel om het voorkomen van dodelijke ongelukken. Het ging afgelopen jaren regelmatig mis. De regels in de lucht moeten aangescherpt worden.”

De nieuwe ILT-directeur Jacqueline Lamé gaat orde op zaken stellen. Ook zij vindt dat de inspectie ernstige tekortkomingen heeft. Een extern bureau heeft volgens haar een sterkte-zwakte-analyse gemaakt. „Een reorganisatie is nu op zijn plaats.”

ILT heeft volgens Lamé echter een bredere taak dan de luchtvaart. „Op het gebied van het totale transport, de infrastructuur, wonen en milieu gaan we ingrijpend veranderen.”

Lees meer over