Nieuws/Binnenland
1325746
Binnenland

’Dit is niet einde van poging zorg te hervormen’

Ryan: we waren dichtbij, maar kwamen tekort

Paul Ryan

Paul Ryan

WASHINGTON - „We waren er dichtbij maar, maar kwamen uiteindelijk toch te kort.” Dat zei de Republikeinse voorzitter in het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan na de tumultueus verlopen zitting van het Huis. De zorgwet uit de koker van Donald Trump, die Obamacare moest vervangen, haalde het niet wegens een gebrek aan steun uit eigen gelederen.

Paul Ryan

Paul Ryan

De pleitbezorgers van de nieuwe wet hebben er volgens Ryan alles aan gedaan om voldoende steun te krijgen voor Trumps voorstel. Uiteindelijk besloot Trump toch de wet in te trekken. Een teleurstellende afloop, aldus Ryan. De Republikeinen gaan volgens hem nu kijken wat er beter kan. Hij bezwoer dat dit niet het einde is van de Republikeinse pogingen om de zorg te hervormen.

Ryan hamerde er nog eens op dat Affordable Care Act, ingevoerd door Barack Obama, in zijn ogen een mislukking is. Maar, voegde hij er aan toe, voorlopig is er nog geen alternatief en blijft Obamacare gewoon van kracht.

Op de vraag of dit een teken is dat ook andere plannen mogelijk niet te realiseren zijn, zoals de hervorming van het belastingstelsel en het aanpakken van de infrastructuur, antwoordde Ryan dat dat niet het geval is. Hij heeft daar het volste vertrouwen in.