1325795
Buitenland

Staatskas floreert bij plantaardig dieet

BRUSSEL - Als mensen vaker plantaardig voedsel zouden eten, dan is dat niet alleen goed voor hun gezondheid maar ook voor de overheidsfinanciën. Het zorgt niet alleen voor minder medische kosten, maar mensen kunnen ook langer blijven werken. Dat blijkt uit een onderzoek van hoogleraar gezondheidseconomie Lieven Annemans van de Universiteit Gent.

In het geval van België zou de overheid in twintig jaar bijna 1,3 miljard besparen als 10 procent van de volwassenen zou overschakelen op een plantaardig of mediterraan dieet, zei hij vrijdag op een symposium in Brussel. Vegetariër of veganist worden is niet nodig: minder vlees en wat vaker noten, peulvruchten, groenten, fruit en sojaproducten is genoeg.

Oud-hoofddocent bij het Instituut voor Milieuvraagstukken van de Vrije Universiteit Amsterdam Harry Aiking stelde voor de ,,harde cijfers’’ voor te leggen aan de Nederlandse overheid. ,,Gelet op de enorme kostenbesparing en verhoging van de levenskwaliteit heeft de overheid, gezien de enorme vergrijzing, zeker een verantwoordelijkheid te nemen.''