Nieuws/Binnenland
1325864
Binnenland

Omvang slachtschandaal nog onduidelijk

LEUSDEN - Ook varkenshouders zijn overstuur van het slachtschandaal in België. „Onze varkenshouders zijn er, zonder uitzondering, misselijk en doodziek van. Zij schamen zich tot op het bot”’, zeggen Ingrid Jansen van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en Eric Douma van LTO Varkenshouderij.

Beelden van de wrede methoden van het slachthuis in Tielt brachten donderdag een enorme schok teweeg in België en Nederland. De organisatie Animal Rights bracht pure horror aan het licht in het inmiddels stilgelegde abattoir.

„Hier past slechts walging”, zeggen NVV en LTO. „Onze varkenshouders leveren hun dieren af in het volste vertrouwen dat de handel en de slachterijen de dieren waardig behandelen. Het is voor hen niet te verteren dat mensen verderop in de keten op deze manier met hun varkens omgaan. Een van onze leden gaf aan direct als boer te zullen stoppen als hij weet dat één van zijn varkens op deze manier zou zijn mishandeld.”

Duroc d’Olives, een initiatief van enkele varkensboeren om goed vlees te produceren van dieren die een fatsoenlijk leven hebben gehad, liet ook weten te „walgen” van het slachthuis en er geen zaken meer mee te doen.

Het blijft intussen onduidelijk hoeveel Nederlandse keurslagers vlees verkochten dat afkomstig was uit Tielt. Joep Klaver van de Vereniging van Keurslagers, zegt het exacte aantal keurslagers met vlees uit het Vlaamse abattoir op dit moment niet te kunnen vertellen.

Animal Rights ontdekte dat een aantal Nederlandse keur- en kwaliteitsslagerijen vlees uit Tielt betrok, onder wie een hofleverancier. Eén varkenshouder, die voor ongeveer zestig keurslagers werkte, liet een deel van zijn dieren in Tielt slachten.

Ook Klaver is erg ongelukkig met de ’werkwijze’ in Tielt. „ Opheldering over dit soort misstanden en het uitbannen hiervan zijn een must.”

Een petitie van Animal Rights om het slachthuis definitief te sluiten, was vrijdagmorgen al 95.000 keer getekend. Ook kreeg de organisatie er al honderden donateurs bij.

Op 3 april wil de organisatie een demonstratie in Tielt houden.